Eπικοινωνία μαζί μας.

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Γεννήσεις στην Κρήτη και στους νομούς της κατά υπηκοότητα της μητέρας την εξαετία 2004-2009

                      
                   Του Μανόλη Γ. Δρεττάκη

Από το 2004 η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ-πρώην ΕΣΥΕ) άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία για τις γεννήσεις κατά υπηκοότητα της μητέρας και για τους θανάτους κατά υπηκοότητα του θανόντος.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το έτος 2009 και τα 5 προηγούμενα έτη εξετάζουμε στο άρθρο αυτό τις γεννήσεις στην Κρήτη και στους νομούς της σε σύγκριση με το Σύνολο Χώρας από Ελληνίδες και αλλοδαπές μητέρες (στο Μέρος Ι) και από αλλοδαπές μητέρες κατά υπηκοότητα (στο Μέρος ΙΙ) την εξαετία 2004-2009.
Ι. ΟΙ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΤΑ ΕΤΗ 2004-2009


Στο πρώτο μέρος του Πίνακα 1 δίνεται το σύνολο των γεννήσεων στην Κρήτη και στους νομούς της και στο Σύνολο Χώρας την εξαετία 2004-2009, στο δεύτερο μέρος δίνονται οι γεννήσεις από Ελληνίδες μητέρες, στο τρίτο μέρος οι γεννήσεις από αλλοδαπές μητέρες, στο τέταρτο το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν οι γεννήσεις από αλλοδαπές μητέρες στο σύνολο των γεννήσεων και στο πέμπτο μέρος οι ποσοστιαίες αυξήσεις στις γεννήσεις το 2009 σε σχέση με το 2004 σε όλες τις γεννήσεις.


Από τον Πίνακα 1 φαίνεται ότι την περίοδο 2004-2009 το σύνολο των γεννήσεων, οι γεννήσεις από Ελληνίδες και αλλοδαπές μητέρες τόσο στην Κρήτη και τους νομούς της όσο και στο Σύνολο Χώρας παρουσίασαν διακυμάνσεις, τελικά, όμως το 2009 σε σχέση με το 2004, όλες οι γεννήσεις –με εξαίρεση το νομό Λασιθίου στις γεννήσεις από Ελληνίδες μητέρες– παρουσίασαν τις αυξήσεις που δείχνει το τελευταίο μέρος του Πίνακα.

Από το μέρος αυτό φαίνεται ότι οι αυξήσεις στις γεννήσεις από αλλοδαπές μητέρες ήταν πολύ μεγαλύτερες από εκείνες από Ελληνίδες μητέρες και οι αυξήσεις σε όλες τις περιπτώσεις στην Κρήτη ήταν μεγαλύτερες απo ότι στο Σύνολο Χώρας.

Από το τέταρτο μέρος του Πίνακα 1 φαίνεται ότι το ποσοστό που αντιπροσώπευαν οι γεννήσεις από αλλοδαπές μητέρες στο σύνολο των γεννήσεων στην Κρήτη και στους νομούς Λασιθίου, Ρεθύμνης και Χανίων ήταν υψηλότερο απ
o ό,τι στο Σύνολο Χώρας ενώ στο νομό Ηρακλείου χαμηλότερο.
 Σε όλες, όμως, τις περιπτώσεις το ποσοστό αυτό στην Κρήτη και σε όλους τους νομούς, και –με την εξαίρεση του νομού Ηρακλείου– ήταν υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό στο Σύνολο Χώρας.
 Ανάμεσα στους νομούς της Κρήτης το υψηλότερο ποσοστό έχει ο νομός Λασιθίου και ακολουθούν οι νομοί Ρεθύμνης, Χανίων και Ηρακλείου.
 Τα υψηλά ποσοστά που εμφανίζουν οι γεννήσεις από αλλοδαπές μητέρες στο σύνολο των γεννήσεων στην Κρήτη οφείλονται στο γεγονός ότι στο Νησί έχουν εγκατασταθεί πολλές οικογένειες αλλοδαπών εξαιτίας του ότι βρίσκουν απασχόληση κυρίως στη γεωργία και στα ξενοδοχεία.

ΙΙ. ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΑΛΛΟΔΑΠΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΚΑΤΑ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΕΞΑΕΤΊΑ 2004-2009

Στο πρώτο μέρος του Πίνακα 2 δίνεται το σύνολο των γεννήσεων από αλλοδαπές μητέρες στην Κρήτη και τους νομούς και στο Σύνολο Χώρας την εξαετία 2004-2009 κατά υπηκοότητα και στο δεύτερο μέρος η ποσοστιαία κατανομή τους.

Από το δεύτερο μέρος του Πίνακα 2 φαίνεται ότι την εξαετία 2004-2009 το μεγαλύτερο ποσοστό στο σύνολο των γεννήσεων από αλλοδαπές μητέρες αντιπροσωπεύουν οι γεννήσεις από Αλβανίδες τόσο στην Κρήτη και τους νομούς της όσο και στο Σύνολο Χώρας. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο στην Κρήτη και στους νομούς της απ
o ότι στο Σύνολο Χώρας. Το υψηλότερο ποσοστό από Αλβανίδες μητέρες έχει ο νομός Λασιθίου.

Τη δεύτερη θέση σε ό,τι αφορά το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν οι γεννήσεις στο σύνολο των γεννήσεων από αλλοδαπές μητέρες κατέχουν οι Βουλγάρες με ποσοστό πολύ χαμηλότερο από εκείνο των Αλβανίδων. Το ποσοστό τους είναι υψηλότερο στην Κρήτη και στους νομούς της απ
o ό,τι στο Σύνολο Χώρας.

Τα ποσοστά από μητέρες άλλων υπηκοοτήτων που δείχνει ο Πίνακας είναι χαμηλότερα, ενώ σημαντικό είναι το ποσοστό του συνόλου όλων των άλλων υπηκοοτήτων που, λόγω χώρου, δεν εμφανίζονται χωριστά στον Πίνακα 2.

*Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι τέως: Αντιπρόεδρος της Βουλής, Υπουργός και Καθηγητής της ΑΣΟΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: