Eπικοινωνία μαζί μας.

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Η κ. ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Με σταθερά βήματα συνεχίζει η διανομαρχιακή, αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας», στην οποία προεδρεύει η Νομάρχης Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη – Ηλιάκη, την προβολή της Κρήτης και των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων της τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Σε αυτά τα πλαίσια η κ. Σχοιναράκη υποδέχτηκε σήμερα στο Νομαρχιακό Μέγαρο Ηρακλείου εννέα διακεκριμένους δημοσιογράφους γαστρονομίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό με σκοπό την προβολή του έξτρα παρθένου Κρητικού ελαιολάδου.

Οι δημοσιογράφοι γαστρονομίας που επισκέπτονται την Κρήτη συμμετέχουν σε τριήμερο πρόγραμμα γνωριμίας με το κρητικό ελαιόλαδο που διοργανώνει το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων και το Διεθνές Ελαιοκομικό Συμβούλιο. Ο τίτλος του προγράμματος είναι “Τριήμερη διαδραστική ενημέρωση στην Κρήτη για την προώθηση του ελαιολάδου σε εθνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης” και αποτελεί ακόμα μια σημαντική δράση προώθησης του κρητικού ελαιολάδου τόσο στην εγχώρια, όσο και στη διεθνή αγορά.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις και στους τέσσερις Νομούς της Κρήτης. Όλοι οι προσκεκλημένοι είναι αναγνωρισμένοι δημοσιογράφοι γαστρονομίας στις χώρες τους και με τη συγκεκριμένη δράση προβολής στόχος είναι η γνωριμία τους με το ποιοτικό κρητικό ελαιόλαδο, τη σχέση του με την υγεία και τον κεντρικό ρόλο του στην αναγνωρισμένη Κρητική Διατροφή. Οι χώρες προέλευσης των δημοσιογράφων είναι: Η.Π.Α., Καναδάς, Κίνα, Ινδία, Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την κ. Σχοιναράκη οι δημοσιογράφοι γαστρονομίας ενημερώθηκαν εκτενώς για τις δράσεις προβολής του κρητικού ελαιολάδου που προωθεί η Νομαρχία Ηρακλείου. Η κ. Σχοιναράκη συνομίλησε μαζί τους για τη σχέση του ελαιολάδου με την υγεία και τη μακροζωία και τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει στη διεθνώς αναγνωρισμένη κρητική διατροφή. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη δημιουργία της διανομαρχιακής εταιρείας «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας» και στο στρατηγικό της στόχο, που είναι η ισόρροπη και  αειφόρος ανάπτυξη της Κρήτης μέσω της συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών. Παράλληλα, έκανε λόγο για το τριετές επιχειρησιακό πρόγραμμα που έχει καταρτίσει το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας με στόχο την καθιέρωση της κρητικής διατροφής ως ένα από τα κυρίαρχα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του νησιού. Τέλος, η κ. Σχοιναράκη προχώρησε σε ένα συνοπτικό απολογισμό των δράσεων του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας, όπως η δημιουργία του «Σήματος Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας», που αποδίδεται σε εστιατόρια που προσφέρουν κρητική κουζίνα και χρησιμοποιούν αποκλειστικά τοπικά προϊόντα και παρθένο κρητικό ελαιόλαδο, και η συμμετοχή της Κρήτης ως ενιαίος προορισμός στο Πρόγραμμα Προορισμών Αριστείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, που θα στηρίξει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την υλοποίηση των απαραίτητων αλλαγών του τουριστικού προϊόντος και προφίλ της Κρήτης για τουρισμό 12 μήνες το χρόνο.
Σε δηλώσεις της η κ. Σχοιναράκη ανέφερε: «Το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας, το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων και το Διεθνές Ελαιοκομικό Συμβούλιο υλοποιούν ένα διαδραστικό πρόγραμμα ενημέρωσης δημοσιογράφων από οκτώ χώρες του εξωτερικού και από την Ελλάδα για την προβολή του κρητικού ελαιολάδου. Είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, που στόχο έχει να διαφημίσει το λάδι μας και την κρητική διατροφή. Θεωρώ ότι δεν έχουμε καταφέρει να φτάσουμε την προβολή του ελαιολάδου στο επίπεδο που το κάνουν άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο παρατηρούμε και αυτήν τη διαφορετική αντιμετώπιση. Για να μας προτιμούν θα πρέπει να διαφημιστούμε. Έχουμε άριστη ποιότητα, υπάρχει καλή λειτουργία στο θέμα της παραγωγής και πρέπει να αναβαθμίζουμε συνεχώς την προβολή μας.
Εμείς ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου αυτό κάνουμε, κάτι που πιστεύω και εύχομαι να συνεχιστεί με τον ίδιο ή και καλύτερο τρόπο το επόμενο διάστημα. Νομίζω ότι η αιρετή περιφέρεια μπορεί να προσφέρει πολλά σε αυτόν τον τομέα, με την Κρήτη πλέον ενιαία, όπως λειτούργησε μέχρι σήμερα μέσα από το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας. Το κρητικό ελαιόλαδο και η κρητική διατροφή αποτελούν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και έχουν τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζουν θετικά την εικόνα του τόπου μας. Αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα είναι το μεγάλο μας όπλο, αυτά έχουμε αναδείξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια και αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε με καλύτερους ίσως ρυθμούς και με καλύτερες διαδικασίες.
Οι ξένοι δημοσιογράφοι που βρίσκονται μαζί μας αυτό το τριήμερο παρατηρούν βιωματικά ορισμένα πράγματα που σχετίζονται με το ελαιόλαδο και την κρητική διατροφή. Έχουν επισκεφτεί όλους τους Νομούς, αύριο συνεχίζουν στο Λασίθι και όλη αυτή την εικόνα, όλο αυτό που ζουν αυτές τις ημέρες, θα το προβάλλουν στις δικές τους χώρες και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όπου εργάζονται. Έχουν αποκομίσει άριστες εντυπώσεις, έχουν φροντίσει και οι άλλοι τρεις συνάδελφοί μου Νομάρχες να λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και βεβαίως οι συνεργάτες μας. Επίσης, το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Χαρτζουλάκη και τους συνεργάτες του γι’ αυτό. Θέλω να πιστεύω ότι είναι  ένα αποδοτικό και δυναμικό τριήμερο για την κρητική διατροφή και το κρητικό ελαιόλαδο».
Στη συνέχεια, οι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν για τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου και τον Κρητικό διατροφικό πολιτισμό μέσα από μια λεπτομερή παρουσίαση που έγινε από το δημοσιογράφο και συγγραφέα κ. Νίκο Ψιλάκη. Ο κ. Ψιλάκης αναφέρθηκε στο δέντρο της ελιάς που αποτελούσε το ιερό δέντρο των Μινωιτών, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία για τη σχέση των Κρητικών με την ελιά και το ελαιόλαδο από τα βάθη των αιώνων μέχρι και τις μέρες μας. Αναφέρθηκε στην Κρήτη ως κοιτίδα της ελιάς και έκανε λόγο για απολιθώματα δέντρων ελιάς ηλικίας 50.000 χρόνων που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Κρήτη, τα οποία ταυτίζονται με τη σημερινή ποικιλία του ελαιόδεντρου που ευδοκιμεί στο νησί. Ο κ. Ψιλάκης τόνισε ότι η ιστορία της Κρήτης ταυτίζεται με την ιστορία του ελαιολάδου, καθώς η πρώτη καλλιέργεια της ελιάς πραγματοποιήθηκε στο νησί μας.
Επιπρόσθετα, ο κ. Ψιλάκης αναφέρθηκε σε επιστημονικές μελέτες που αναδεικνύουν τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου και υπογραμμίζουν την άριστη ποιότητα του κρητικού ελαιολάδου. Παράλληλα, ο κ. Ψιλάκης έκανε λόγο για τη διεθνώς αναγνωρισμένη κρητική διατροφή και τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει το ελαιόλαδο σε αυτήν. Μίλησε για τις διατροφικές συνήθειες των Κρητικών που τους έχουν χαρίσει καλή υγεία και μακροζωία, τονίζοντας ότι πουθενά στον κόσμο δε σημειώνεται περισσότερη κατανάλωση ελαιολάδου  και λαχανικών από ότι στην Κρήτη. Ο κ. Ψιλάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο μη δόκιμο όρο «Μεσογειακή διατροφή» τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, αλλά έχει δημιουργηθεί ως εμπορικό τέχνασμα, καθώς οι λαοί της Μεσογείου διατηρούν διαφορετικές διατροφικές συνήθειες,. Τέλος, ο κ. Ψιλάκης συζήτησε εκτενώς με τους δημοσιογράφους, απαντώντας στα ερωτήματά τους, καθώς το ενδιαφέρον τους για λεπτομέρειες σχετικά με το κρητικό ελαιόλαδο, τον πολιτισμό της ελιάς και την κρητική διατροφή ήταν ιδιαίτερα έντονο.
          Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επισκέψεώς τους στην Κρήτη οι δημοσιογράφοι γαστρονομίας βρέθηκαν σε σύγχρονες μονάδες παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου σε όλους τους Νομούς, επισκέφθηκαν το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, τα Μουσείο Ελιάς Βουβών και Καψαλιανών και γυναικείους συνεταιρισμούς αγροτικών προϊόντων. Επιπλέον, παρακολούθησαν διαλέξεις γύρω από την παραγωγή του κρητικού ελαιολάδου και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, συμμετείχαν στη διαδικασία συλλογής ελιαοκάρπου στο χωράφι, ενώ παράλληλα παρακολούθησαν μαγειρικές επιδείξεις για τη χρήση του ελαιολάδου στο μαγείρεμα και τον τρόπο παρασκευής παραδοσιακών κρητικών πιάτων. Τέλος, σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κρήτη, οι δημοσιογράφοι γευματίζουν και δειπνούν σε παραδοσιακά εστιατόρια που προφέρουν κρητική κουζίνα με τη χρήση κρητικού ελαιολάδου και τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: