Eπικοινωνία μαζί μας.

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Το Σπίτι του Ηθοποιού, ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα …

 

Το Σπίτι του Ηθοποιού, ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα …

                                ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΛΟΥΠΟΣ .

«ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ» είναι μια ιδέα της προέδρου κ. Άννας Φόνσου κι ένας τίτλος που το καθιέρωσε εδώ και  χρόνια.

Πρόκειται για ένα Ίδρυμα Κοινωφελές – Φιλανθρωπικό – Πολιτιστικό μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα το οποίο τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού, Οικονομικών, Παιδείας και Υγείας 40 άνθρωποι ζουν με αξιοπρέπεια στο «Σπίτι του ηθοποιού» χάρη στην Άννα Φόνσου

Το σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο που κάνει η Άννα Φόνσου στο «Σπίτι του ηθοποιού»

Ανάμεσα στις γιορτινά στολισμένες βιτρίνες, στους δρόμους με τα λαμπιόνια και στα στολίδια δεκάδες συνάνθρωποί μας ξαπλώνουν σε πάρκα και πεζοδρόμια κοιτώντας τα άστρα και αναπολώντας ίσως τις στιγμές που κάποια Χριστούγεννα είχαν στέγη, μια ζεστή αγκαλιά να τους περιμένει, όταν άνοιγαν τη πόρτα.


Φώτος  "το σπίτι του ηθοποιού"  με την ιδρύτρια και πρόεδρο του Ιδρύματος Κα  Άννα Φόνσου αριστερά και την Κα Έφη Κοσμά δεξιά.  Δύο  "ηρωίδες"  του παλιού Ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου.

Δεκάδες οι ιστορίες αστέγων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, που αποτυπώθηκαν στο χαρτί ή έγιναν γκρο πλαν σε κάποια τηλεοπτική κάμερα.

Σε έναν κόσμο όπου, όταν σβήνουν τα φώτα, ακόμη και αυτά των εορτών, κάποιοι θα συνεχίσουν να έχουν για φάτνη της ζωής τους χαρτόκουτα, η μπίλια της ζωής δεν κάνει εξαιρέσεις.

Κανείς δεν ξέρει πού θα κάτσει ακόμη και για κάποιους που έζησαν τη λάμψη, τα φώτα της δημοσιότητας ή συνέδεσαν τη ζωή τους με αστέρια του καλλιτεχνικού στερεώματος.

Πέρασαν ήδη 30 χρόνια από τότε που η Άννα Φόνσου έβαλε ένα πολύ υψηλό στόχο: να μην υπάρχει κανένας ηθοποιός χωρίς στέγη.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν να φτιάξει το κοινωφελές, φιλανθρωπικό, πολιτιστικό ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Σπίτι του ηθοποιού», προκειμένου να φιλοξενεί ανήμπορους συναδέλφους της.

 Ένα ίδρυμα πρότυπο για τους ανθρώπους που μεγάλωσαν γενιές και γενιές και ορισμένοι από αυτούς στη δύση της ζωής τους δεν είχαν ούτε τα αναγκαία για την επιβίωσή τους.

Πούλησε σχεδόν όλη την περιουσία της, πήγαινε από υπουργείο σε υπουργείο για να ζητήσει οικονομική ενίσχυση και τελικά τα κατάφερε.

Σήμερα το «Σπίτι του ηθοποιού» όχι απλά πέτυχε να φιλοξενεί 40 οικονομικά ανήμπορους καλλιτέχνες, αλλά και να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής έτσι ώστε μέσα στα επόμενα χρόνια να ολοκληρωθεί και το διπλανό, δεύτερο κτίριο, με ακόμα 40 υπνοδωμάτια, θέατρο, γυμναστήριο, παρέχοντας όλες τις ανέσεις στους ηθοποιούς που έχουν ανάγκη.

Και αν για πολλούς άστεγους συνανθρώπους μας η κοινωνία αλλά και η ίδια η ζωή τούς έδειξαν το πιο σκληρό πρόσωπο, με συγγενείς και φίλους να τους γυρίζουν την πλάτη, άνθρωποι των τεχνών ή που ταυτίστηκαν με ιερά τέρατα του σινεμά στάθηκαν πιο τυχεροί και βρήκαν το δικό τους καταφύγιο.


Περάσαμε  την είσοδο αυτού του καταφυγίου, του «Σπιτιού του ηθοποιού», και συνομίλησε με κάποιους από τους φιλοξενουμένους, που άνοιξαν τη καρδιά τους έχοντας την ευκαιρία να κοιτάνε τα άστρα πίσω από τα τζάμια και όχι ξαπλωμένοι στο πεζοδρόμιο…

Άννα Φόνσου, πρόεδρος του ιδρύματος.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 η Αννα Φόνσου κατάφερε να κεντρίσει τα βλέμματα τόσο των σκηνοθετών όσο και των συναδέλφων της.


Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι ο Αλέκος Αλεξανδράκης ζήτησε στο κινηματογραφικό ντεμπούτο της Αννας Φόνσου, στην ταινία «Το αγοροκόριτσο», να μπει το όνομά της πάνω από το δικό του, που ο ίδιος ήταν ήδη μεγάλος στάρ.

Πρωταγωνίστησε σε δεκάδες ταινίες, ωστόσο από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και μετά αφοσιώθηκε στην εκπλήρωση του ονείρου της για το «Σπίτι του ηθοποιού».

Και τελικά τα κατάφερε! «Το κτίριο έγινε το 2002 και όλη η προσπάθεια άρχισε πριν από 35 χρόνια.

Σε αυτή τη δομή θα έπρεπε κανονικά να μένουν 20 άτομα.

 Όμως μένουν παραπάνω, γιατί υπάρχει μεγάλη ανάγκη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: