Eπικοινωνία μαζί μας.

Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Έγινε σήμερα Σάββατο η Ενθρόνιση του Νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου, Σεβασμιότατου Πρόδομου Ξενάκη

Το Ρέθυμνο υποδέχτηκε με χαρά και αγάπη τον νέο ποιμενάρχη του.

Μεγάλη ημέρα για το Ρέθυμνο και την τοπική εκκλησία που υποδέχονται με λαμπρότητα τον νέο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Πρόδρομο.

Ο νέος ποιμενάρχης των Ρεθυμνίων έφτασε στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη στις 11:30 το πρωί με τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Νικηφόρο να εύχεται το "Ως Ευ Παρέστητε"!

Στην πλατεία υπήρχε συγκεντρωμένος κόσμος και κληρικοί που υποδέχθηκαν τον νέο Μητροπολίτη, τον οποίο συνόδευε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος καθώς και οι Ιεράρχες της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης.

Υποδοχή Νέου Μητροπολίτη κ.κ. Πρόδρομο από τον προκάτοχο του Αρχιεπίσκοπο κ. Ευγένιο Β’

Νέα σελίδα ανοίγει σήμερα στο βιβλίο της ιστορίας της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας των Ρεθυμνίων.

Η ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Προδρόμου, σηματοδοτεί μια καινούργια αφετηρία για την τοπική εκκλησία και ένα νέο πρόσωπο έρχεται να πάρει την θέση του στην κορυφή της.

Ο Μητροπολίτης Πρόδρομος Ξενάκης είναι νέος και στην ηλικία. Αναλαμβάνει το πηδάλιο της ιστορικής Μητρόπολης σε ηλικία 43 ετών.

Οι πληροφορίες που φτάνουν από παντού, μιλούν για ένα χαμογελαστό άνθρωπο, γεμάτο ενέργεια, βαθειά θρησκευτική πίστη και κυρίως έμπλεο αγάπης για τον άνθρωπο.

Αυτά, αποτελούν εχέγγυα για τον πνευματικό πατέρα που έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία, η οποία βιώνει και από την δική της πλευρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα των χαλεπών καιρών που διανύουμε.

Είναι γεγονός, πως η ποιμαντορία του προκατόχου του, Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου, δεν άφησε πίσω της κάποια ιδιαίτερα προβλήματα, τα οποία να χρήζουν άμεσης ή πιεστικής ανάγκης επίλυσης των.  

                    

Ωστόσο, σίγουρα η καθημερινότητα και οι συγκυρίες είναι αμείλικτες, πιέζουν και θα θέσουν τις προτεραιότητες για τον νέο Ποιμενάρχη.

 Όμως, έχει την εκκλησιαστική πείρα,  έχει την μόρφωση και πιστεύουμε έχει την ικανότητα να κινήσει τα νήματα και να βάλει την δική του σφραγίδα στο Ρέθυμνο.

Το ποίμνιο των δύο επαρχιών της Μητροπόλεως, περιμένει αγάπη και όπως έχει αποδείξει κατά το παρελθόν, επιστρέφει αυτή την αγάπη στον Ποιμενάρχη του.

 Από σήμερα είναι πάλι έτοιμο να αγκαλιάσει τον Σεβασμιότατο κ. Πρόδρομο και να τον κάνει να νιώθει Ρεθεμνιώτης.

 Ετούτο είναι και το μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο.

Να κερδίσει το ποίμνιο και να πορευθεί μαζί του και δίπλα του, παράλληλα δε, να δρα ως πνευματική κορυφή του.

Στοίχημα, ωστόσο, αποτελεί και η ιστορικότητα της εκκλησιαστικής του επαρχίας.

Είναι η μοναδική στην Κρήτη με τόσες πολλές Πατριαρχικές Μονές, ανάμεσα στις οποίες το ιστορικό και περίλαμπρο Αρκάδι, το οποίο αποτελεί Ευρωπαϊκό σύμβολο ελευθερίας και αυτοθυσίας.

Ένας μακρύς κατάλογος Ρεθυμνίων Αγίων έχει γράψει την μέχρι σήμερα τοπική εκκλησιαστική ιστορία με τους Αγίους Τέσσερις Μάρτυρες να καθίστανται καθημερινό βίωμα των Ρεθυμνίων.

Μνημεία διάσπαρτα σε όλο το Ρέθυμνο και τον Μυλοπόταμο, μαρτυρούν την μακραίωνη ύπαρξη της Ορθοδοξίας στον τόπο μας και πνευματικός πλούτος γεμίζει τις βιβλιοθήκες, τα κειμηλιαρχεία και τα μουσεία μας.

Παράλληλα, έρχεται να διαδεχθεί σπουδαίες πνευματικές μορφές όπως ο Καλλίνικος Νικολετάκης, ο Διονύσιος Καστρινογιαννάκης, ο Χρύσανθος Πετσετάκης, ο Ιλαρίων Κατσούλης, ο Ιερόθεος Μπραουδάκης καιο Τιμόθεος Βενέρης, που μακαρίζονται από την τοπική ιστορία για την παρακαταθήκη που άφησαν.

Έρχεται να διαδεχθεί τον καλοκάγαθο και μακροβιότερο όλων Αθανάσιο Αποστολάκη, τον κορυφαίο σε μόρφωση και έργα, μεγαλοπρεπή Τίτο Συλιγαρδάκη, τον περισπούδαστο, ευγενή και αριστοκρατικό Θεόδωρο Τζεδάκη, τον ιδιαίτερα εργατικό και πολυπράγμονα Άνθιμο Συριανό  και τον πλέον αγαπητό και προσφιλή Ευγένιο Αντωνόπουλο σημερινό Αρχιεπίσκοπο Κρήτης.

Έρχεται να επωμιστεί το ιστορικό βάρος, για να γράψει, όμως, τον δικό του ιστορικό τόμο, να καινοτομήσει και να γίνει ο Πρόδρομος της καρδιάς μας, ο Πρόδρομος των Ρεθυμνίων.

Καλώς να ορίσετε Σεβασμιότατε.

Σας υποδεχόμαστε με χαρά, με πολλές ελπίδες και γεμάτοι αγάπη για τον νέο συμπολίτη μας, τον νέο μας πνευματικό πατέρα.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Πρόδρομος, ονομάζεται - κατά κόσμον - Ζαχαρίας Ξενάκης.

Γεννήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 1979 στα Σταυράκια Ηρακλείου.

                                  

 Στην γενέτειρα επαρχία του ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του και στην συνέχεια σπούδασε στην θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε το πτυχίο του τον Σεπτέμβριο του 2001.

Μετά από εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, παρακολούθησε Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στον τομέα της βιβλικής Θεολογίας στο Maynooth της Ιρλανδίας, με υποτροφία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Η εκκλησιαστική του διαδρομή ξεκίνησε το 2005, οπότεεκάρη μοναχός στη Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στο Ηράκλειο, από τον τότε Επίσκοπο Κνωσσού Μακάριο, σημερινό Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους χειροτονήθηκε διάκονος από τον τότε Επίσκοπο Κνωσσού Ευγένιο, μετέπειτα Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και σημερινό Αρχιεπίσκοπο Κρήτης.

Τον Ιανουάριο του 2013 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, λαμβάνοντας παράλληλα και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Υπηρέτησε στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης ως διάκονος του Αρχιεπικόπου Ειρηναίου, αργότερα ως Αρχιερατικός Επίτροπος διαφόρων Περιφερειών, παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών στον ραδιοφωνικό σταθμό της Τοπικής Εκκλησίας και τέλος Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής, και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, αφού πρώτα είχε υπηρετήσει την Επαρχιακή Σύνοδο από διάφορες θέσεις, όπως του Κωδικογράφου και του Υπογραμματέως .

Στις 16 Οκτωβρίου 2019 εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Κνωσού.

 Χειροτονήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2019 στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο.

 Ως Επίσκοπος βοηθούσε τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης στα ποιμαντικά και λειτουργικά του καθήκοντα, ενώ παρέμεινε Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου μέχρι την εκλογή του σε Μητροπολίτη, τον περασμένο μήνα.

Στις 18 Φεβρουαρίου, εξελέγη από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, όπου ενθρονίζεται σήμερα Σάββατο 19 Μαρτίου για να ξεκινήσει η νέα εποχή της τοπικής εκκλησίας αλλά και της ζωής του ίδιου ως ποιμενάρχη.

Ο κ. Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης , ο οποίος δώρισε στον νέο Μητροπολίτη Αρχιερατικό Εγκόλπιο, τον υποδέχθηκε λέγοντας τα εξής:

"Σεβασμιώτατε                                               

Σας καλωσορίζουμε στο Ρέθυμνο  με αισθήματα χαράς κι ελπίδας.

Σας υποδεχόμαστε με σεβασμό, πίστη  και βαθιά εκτίμηση.

Η κοινωνία του Ρεθύμνου, η νέα Σας οικογένεια, Σας  καλοδέχεται σήμερα εδώ, στην Πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη, την Πύλη της Άμμου όπως ονομαζόταν παλιότερα, με συγκίνηση, ευγενή προσδοκία  και αγάπη.

Το Ρέθυμνο με τη μακραίωνη ιστορία και  παράδοση, την πλούσια πολιτιστική παρακαταθήκη και τις ισχυρές θρησκευτικές καταβολές, τιμά πανηγυρικά την επάξια εκλογή Σας στο ύψιστο εκκλησιαστικό αξίωμα του τόπου μας.

Τούτη η πόλη, που βίωσε συχνά στο παρελθόν την παρουσία του κατακτητή, κατάφερε να διατηρήσει την ιδιαίτερη ιστορική, πνευματική και πολιτισμική της ταυτότητα, να την εμπλουτίσει με τα πιο υγιή στοιχεία των πολιτισμών που διασταυρώθηκαν στα εδάφη της  και να εξελιχθεί με σταθερό αναπτυξιακό βηματισμό.

Ευλογημένη  από το Θεό και τη Φύση, πορεύεται με προσήλωση σε θεμελιώδεις πνευματικές και ηθικές αξίες και ιδανικά που κλυδωνίζονται από τις συγκαιρινές μας, πρωτόγνωρες προσκλήσεις.

Παρά τα δεινά που μαστίζουν τη χώρα μας και ολάκερο τον πλανήτη, το Ρέθυμνο διατήρησε την ανθρωπιά,  την αλληλεγγύη και τη συνοχή του χάρη στη φιλοτιμία των ανθρώπων του, την αρχοντιά, την ευπρέπεια και την ταπεινοφροσύνη τους, αρετές που κληρονόμησαν, συντηρούν  και  ενισχύουν με τη συνδρομή των τοπικών αυτοδιοικητικών και θρησκευτικών θεσμών αλλά και των ευάριθμων συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται ακάματα και καταθέτουν  καθημερινά, επώνυμα ή ανώνυμα,  αδιαμφισβήτητα τεκμήρια  κοινωνικής ευθύνης και φιλάνθρωπης διάθεσης.

Ως κοινωνία, μάθαμε να επενδύουμε στη συνέργεια, να μοιραζόμαστε κοινά οράματα και στόχους,  που  θέτουμε συλλογικά.

 Οι δυσκολίες που ανακύπτουν διαρκώς, οι παθογένειες που αναδύονται λόγω των δύσκολων συνθηκών, μας ένωσαν.

 Αλλάξαμε προτεραιότητες, επαναπροσδιορίσαμε τον κοινωνικό μας ρόλο, νοηματοδοτήσαμε εκ νέου τις αρχές πάνω στις οποίες θεμελιώσαμε τη συνύπαρξη μας.

  Με επίκεντρο τον άνθρωπο και ειδικά τον πάσχοντα, φορείς και κάτοικοι, όλοι μαζί, με γνώση και επιμονή στη διαχείριση των  αληθινών αναγκών του Δήμου μας και των ανθρώπων του, με σεβασμό στο διακριτό ρόλο του καθενός και στους θεσμούς, συναποφασίζουμε για το παρόν και το μέλλον μας.

Αυτό είναι το Ρέθυμνο που Σας υποδέχεται με ορθάνοιχτες τις θύρες της ψυχής του, για να ενσταλάξετε,  με την πνευματική Σας συγκρότηση, την ευρύτητα της  παιδείας Σας, το υψηλό θρησκευτικό Σας ανάστημα και το  ψυχικό Σας μεγαλείο,  την ασφάλεια, τη  γαλήνη και την ελπίδα που έχει ανάγκη, η βαλλόμενη από τις συνθήκες, ζήση  μας.

Η ενθρόνισή Σας, Σεβασμιότατε, σηματοδοτεί  μια νέα, ελπιδοφόρα  περίοδο στην εκκλησιαστική, πνευματική και κοινωνική  μας ζωή. Σήμερα, που η εσωτερική μας αναζήτηση για την Αλήθεια,    την πνευματική Ελευθερία και  τη Δύναμη υπέρβασης των  δοκιμασιών,  είναι εντονότερη από ποτέ άλλοτε, η αναγεννητική παρέμβαση της Εκκλησίας, είναι  ζωτικής σημασίας.

Τούτη την ανάγκη αναβάπτισής μας και της  βιωματικής  μετοχής μας στον «κατ’ αλήθειαν βίον» που προσφέρει η Εκκλησία, είμαστε βέβαιοι ότι θα τη διασφαλίσετε.

Και ως Πρόδρομος, θα προπορευτείτε της προσωπικής και συλλογικής πνευματικής ανακαίνισης μας, την οποία εν πολλοίς θα εμπνεύσετε και θα προκαλέσετε.

Μπορούμε, λοιπόν, με ασφάλεια, να προκαταβάλουμε την επιτυχία του δύσκολου και πολύπλευρου έργου που αναλαμβάνετε.

Την επιμαρτυρεί η  μέχρι σήμερα γόνιμη   ιερατική Σας διακονία  και αξιέπαινη ποιμαντική Σας διαδρομή.

Τη διασφαλίζει η καταξιωμένη Παράδοση της Μητροπόλεως Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου που έχει καταθέσει τη δική της ανθρωπιστική και πνευματική ιστορία στον τόπο μας.

Την εγγυώνται  η βαθιά  ανθρωποκεντρική Σας δραστηριότητα και η έμπρακτη συμμετοχή Σας σε έργα αγαθά,  η πραότητα, η προσήνεια,  η ευγένεια,  ο ευπροσήγορος χαρακτήρας Σας, το υψηλό μορφωτικό Σας επίπεδο, η βαθιά γνώση και η ιερατική εμπειρία Σας, που υπερβαίνουν το νεαρό της ηλικίας Σας.

Και, αναμφίβολα, την τροφοδοτεί η δεκτικότητα των Ρεθυμνίων προς το Θείο Λόγο και η φιλαλληλία που τους διακρίνει.

Ελπίζουμε στην ευεργετική Σας μακροθυμία, αιτούμενοι    την ευλογία Σας και  τη θεόπνευστη συμβουλή Σας, για να ασκηθούμε  στον αυτοέλεγχο, την αποχή από ευτελείς, ιδιοτελείς και φίλαυτες επιλογές   και  να κατακτούμε διαρκώς  την εσωτερική μας μεταμόρφωση.

Αναλαμβάνετε βαριά κληρονομιά Σεβασμιώτατε.

 Ο προκάτοχός Σας, Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, καταξιώθηκε στην κοινωνία ου Ρεθύμνου ως ένας άξιος, λαοφιλής  και δοξασμένος  Ποιμενάρχης. Ως διαπρεπής πνευματικός ταγός, επέτυχε με τη σεπτή του διακονία και  το θεία εμπνεύσει έργο του, να θωρακίσει την ψυχή μας και να μπολιάσει την κοινωνική μας συνύπαρξη   με ισχυρά αντισώματα, ανθεκτικά στις ηθικές διολισθήσεις και τις επικίνδυνες προκλήσεις.

Από τούτη εδώ την πλατεία τον υποδεχθήκαμε κι εκείνον πριν από 12 χρόνια.

 Είχε τη δική σας ηλικία, ανάλογη με τη δική Σας αναγνωρίσιμη ποιμαντορική διαδρομή,  εγκύκλια γνώση και εξέπεμπε το ίδιο φως.

Η δική Σας άφιξη, την οποία αγκαλιάζει με δικαιολογημένο ενθουσιασμό  το χριστεπώνυμο πλήρωμα της πόλης, συμπίπτει και με μία σημειολογική χρονική συγκυρία : την  εαρινή ισημερία που θα σημειωθεί λίγες ώρες αργότερα και σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης.

Αυτή τη συμβολική  Άνοιξη που μοιάζει αναποφάσιστη και την οποία όλοι έχουμε ανάγκη, θα την εμπνεύσουμε μαζί.

Η κοινή μας αγωνία και το αμέριστο ενδιαφέρον μας για την προκοπή του τόπου και των ανθρώπων μας, είναι το εφαλτήριο συμπόρευσης  μας, η θεμελίωση του έργου μας σε σταθερές, αμετακίνητες, υγιείς βάσεις.

Στη σημερινή επώδυνη συγκυρία, η αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία της Εκκλησίας, της  κοινωνίας και της Πολιτείας, εν προκειμένω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελεί ‘conditio sine qua non’,  για την υπεράσπιση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη διατήρηση της συνοχής  και την αποτελεσματική διενέργεια  της κοινωνικής τους  αποστολής.

Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε πως θα μας έχετε απροσχημάτιστους βοηθούς και ακάματους συμπαραστάτες.

Σας καταθέτουμε σήμερα λοιπόν,  εδώ, την έντιμη και ειλικρινή θέλησή μας να συμπορευτούμε μαζί Σας για να διαχειριστούμε τα προβλήματα του Ρεθύμνου, να παράσχουμε στήριξη στους ευάλωτους συνανθρώπους μας,  ώστε κανείς να μην αισθάνεται ανήμπορος, παροπλισμένος, αδύναμος κι εγκαταλελειμμένος.

Να εμπνεύσουμε τους νέους μας που ταλανίζονται στη δίνη της ανασφάλειας, σε προσανατολισμούς δημιουργίας και συμμετοχής και  να ενδυναμώσουμε την πίστη τους στην  προοπτική ενός μέλλοντος αντάξιου τους.

Να παράσχουμε κίνητρα υγιούς συλλογικής δράσης για την επικυριαρχία της Αλληλεγγύης και του Αλτρουισμού έναντι της περιχαράκωσης στον εγωισμό, την αλαζονεία και την εμμονή στην ικανοποίηση ιδιοτελών ατομικών επιδιώξεων.

Ο καθένας διατηρώντας το θεσμικό του ρόλο, επιστρατεύοντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, πνευματικά και υλικά για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μας και να αναζωπυρώσουμε την ελπίδα και την πίστη τους .

 Με αυτές τις σκέψεις που τις συνοδεύει η βεβαιότητα της καταλυτικής συνδρομής Σας στην ανασύνταξη της κοινωνίας μας καις στην ευημερία του τόπου μας, Σας παρακαλώ δεχθείτε, εκτός από την πηγαία και ατόφια κατάθεση του σεβασμού και της αγάπης μας, μια συμβολική υπόμνηση  της άφιξης Σας στο Ρέθυμνο, ένα αρχιερατικό εγκόλπιο, για να συντροφεύει τη φωτισμένη ηγεσία Σας στην Ιερά μας Μητρόπολη.

Με τις ευχές μας για  Υγεία, Φώτιση, Μακροημέρευση και ευλογημένη διακονία σύσσωμη η πόλη του Ρεθύμνου Σας καλωσορίζει και αναφωνεί   «ΑΞΙΟΣ!"

Η ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ κ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Ο Σεβασμιώτατος αντιφώνησε γεμάτος χαρά και ευγνωμοσύνη για την υποδοχή, αναφερόμενος στην ευθύνη που αναλαμβάνει και στην προσήλωση του στην αποστολή του.


Πηγή >> Φώτο- Βίντεο ΡΕΘΕΜΝΟΣ 


Δεν υπάρχουν σχόλια: