Eπικοινωνία μαζί μας.

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Γιώργος Σγουράκης: Πέθανε ο σπουδαίος σκηνοθέτης, Άνθρωπος –Οικογενειάρχης, Δάσκαλος & Φίλος .

Αγαπημένε μου φίλε ,δάσκαλε, Μέντορα Γιώργο Σγούρακη.

Δυσαναπλήρωτο το κενό του φευγιού σου στην ποιοτική Τηλεόραση…

Σε πολέμησαν αυτοί που τους άνοιξες τα μάτια και τους έδωσες μαθήματα τεχνολογίας ,ποιότητας και μάθησης…

Αναρωτιόσουν γιατί το έκαναν αυτά τα τελευταία χρόνια μετά το φευγιό της αγαπημένης σου και δική μας Ηρώς ;;;

Πολύ απλά φίλε… Δεν μπορούσαν να χωνέψουν την ποιοτική και διδακτική δουλειά που προσέφερες στον Ελληνικό λαό και την προσφορά σου στο ΕΘΝΟΣ «Γ.Μ»

Ο Γιώργος γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης. Διετέλεσε πρόεδρος: της "Παγκρητίου Ενώσεως", του "Συνδέσμου Παραγωγών Ελληνικής Τηλεόρασης", Γενικός Διευθυντής του ΟΠΑΠ και έως & σήμερα ήταν Πρόεδρος του "Αρχείου Κρήτης" και Πρόεδρος του "Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου - Τηλεόρασης & Oπτικοακουστικών.

Ήταν ο Μέγας Θησαυροφύλακας του έθνους, με το "Μονόγραμμα" που το έστησε με τη γυναίκα του την Ηρώ, που έφυγε πρώτη, χρόνια τώρα, και το συνέχισε με τον ένα από τους δύο γιους του, τον Στέλιο και Νίκο Σγουράκη άξιους συνεχιστές του έργου του.


Ο Γιώργος και η Ηρώ Σγουράκη ήταν σκηνοθέτες και δημιουργοί πνευματικών και πολιτιστικών ταινιών, οι οποίες έχουν προβληθεί και προβάλλονται από την ελληνική τηλεόραση και σε τηλεοπτικά δίκτυα του εξωτερικού. 

Έίχαν  σπουδάσει πολιτικές επιστήμες και σκηνοθεσία κινηματογράφου και έχουν ασχοληθεί επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία.

Το έργο τους στην ελληνική τηλεόραση μέχρι σήμερα αποτελείται από 800 ταινίες-ντοκουμέντα, μεταξύ των οποίων το "Μονόγραμμα" (260 εκπομπές), το οποίο έχει αποκληθεί από τον τύπο ως το "εθνικό αρχείο".

 Οι παραγωγές τους έχουν αποσπάσει ελληνικά και διεθνή βραβεία. όπως η ταινία "Θεόφιλος Γ. Χ''Μιχαήλ", Α' Βραβείο 20ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. "Μίκης Θεοδωράκης-αυτοβιογραφία" κ.ά.

Ο Γιώργος Σγουράκης, ο άνθρωπος που μύησε το κοινό στις σπουδαιότερες μορφές της τέχνης και του πολιτισμού μέσω της εκπομπής «Μονόγραμμα», της πιο διαρκούς πολιτιστικής εκπομπής στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης, έφυγε από τη ζωή.

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 78 ετών, αφήνοντας πίσω του έναν ανεξάντλητο αρχειακό θησαυρό.

Από την εκπομπή του, το «Μονόγραμμα», είχαν περάσει ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Οδυσσέας Ελύτης κ.ά.

Τη θλιβερή είδηση της απώλειάς του ανακοίνωσε ο γιος του Στέλιος γράφοντας συγκινημένος: «Άδεια η καρέκλα σου από χρόνια μα πάντα ήλπιζα να ξανάρθεις. 

Πήγαινε τώρα να βρεις τη μάνα, την αγαπημένη σου Ηρώ, και τους φίλους σου, τον Βαγγέλη, τον Βασίλη κι όλη την παρέα, που σίγουρα σε περιμένουν.

Πήγαινε γιατί εδώ ο κόσμος έχει γεμίσει τσογλάνια πατέρα, όπως κάποτε σου έλεγε κι ο Τσαρούχης.

 Κοιτάνε να καταστρέψουν και να εξαφανίσουν το έργο σου γιατί εσένα σε έτρεμαν και δεν τολμούσαν να σε αντιμετωπίσουν στα ίσα, μα τώρα σε παραμέρισαν όταν σ’ αισθάνθηκαν λαβωμένο από την αρρώστια, κι αυτό σε πλήγωσε βαθιά.

 Αυτό περίμεναν χρόνια.

Βαριά η κληρονομιά που αφήνεις σε μας αλλά συνάμα και το χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα της καταγραφής και διάσωσης του πολιτισμού αυτού του τόπου, όπως κάνατε με την Ηρώ για σχεδόν πενήντα χρόνια … μιαν ολόκληρη ζωή. 

                              Καλό κατευόδιο πατέρα».

Τετρακόσιες κορυφαίες προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων και ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Μανώλης Ανδρόνικος, ο Μάνος Κατράκης, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Νίκος – Χατζηκυριάκος Γκίκας, ο ο Μανώλης Γλέζος,ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Ηλίας Ηλιού,ο Ιάκωβος Καμπανέλλης αλλά και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κωντσταντίνος Μητσοτάκης, είχαν διηγηθεί στην κάμερα του σκηνοθέτη Γιώργου Σγουράκη άγνωστες πτυχές της ζωής και της δημιουργίας τους στο πλαίσιο της θρυλικής εκπομπής «Μονόγραμμα», που ξεκίνησε να προβάλλεται στη Δημόσια Τηλεόραση το 1982, πήρε το όνομά της από ομότιτλο ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη και είχε ως σήμα του έναν σπάνιο σφραγιδόλιθο που υπάρχει στο Βρετανικό Μουσείο και χρονολογείται στον τέταρτο ως τον τρίτο αιώνα π.Χ.




Έχοντας πάντα στο πλευρό του την αγαπημένη του σύζυγο Ηρώ Σγουράκη, η οποία πέθανε το 2017, αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στο να αποτυπώνει, με αυτοβιογραφική μορφή, τη διαδρομή, το έργο και τον λόγο των πιο σπουδαίων ανθρώπων που γέννησε αυτός ο τόπος αναδεικνύοντας σημαντικά την αξία του πολιτισμού και των εκπροσώπων του.

Η σημαντικότητα του έργου τους μάλιστα αναγνωρίστηκε και επίσημα με την απονομή, το 2012, του Βραβείου της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου τους και ιδίως για το «Μονόγραμμα» με το σκεπτικό ότι: «οι βιογραφικές τους εκπομπές αποτελούν πολύτιμη προσωπογραφία Ελλήνων που έδρασαν στο παρελθόν αλλά και στην εποχή μας και δημιούργησαν, όπως χαρακτηρίστηκε, έργο “για τις επόμενες γενεές”».

           Φώτο από τηλεοπτική εκπομπη''ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΠΑΛΜΟΙ''

                           ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΔΑΣΚΑΛΕ ΦΙΛΕ…

Να μου προσέχεις τα κοπέλια μου το Λευτεράκι και τον Δημήτρη μου που τόσο πολύ αγαπούσες και νοιαζόσουν και εσύ και η Ηρώ σου.

                                 ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ…

Δεν υπάρχουν σχόλια: