Eπικοινωνία μαζί μας.

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

ΕΚΔΗΛΩΣΗ « ΤΙΜΗΣ & ΔΟΞΑΣ» ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ του ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ «ΞΩΠΑΤΕΡΑ» ΣΤΟ ΠΕΤΡΟΚΕΦΑΛΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ



Με κάθε μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Πλατεία του Χωριού Πετροκεφάλι Ηρακλείου στην Μεσαρά την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023 τα αποκαλυπτήρια  του Αγάλματος του Ήρωα του 1821 «Ιωάσαφ κατά κόσμο Ιωάννη Μαρκάκη» που ο καλλιτέχνης γλύπτης –Συγγραφέας ποιητής Μανώλης Αγγελιδάκης , μόνο με φωτογραφίες και ενημέρωση ,του πως περίπου ήταν σωματότυπος του, κατάφερε αναστήσει τέλεια τον Ήρωα Ιωάσαφ κατά κόσμο Ιωάννη Μαρκάκη .

Μια πρωτοβουλία του πολιτιστικού Συλλόγου Πετροκεφαλίου που σύσσωμο με την σημερινή εκδήλωση των αποκαλυπτήριων του αγάλματος και την παρουσία τόσου κόσμου πραγματικά ήταν ότι πιο όμορφο σε εκδήλωση είχα καιρό να παρακολουθήσω.

O Συγγραφέας & Γλύπτης του Αγάλματος του ΄΄ΞΩΠΑΤΕΡΑ'' κος Μανώλης Αγγελιδάκης μας μιλά για την δύναμη ψυχής που είχε όταν από φωτογραφίες και περιγραφές κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία τον Ανδριάντα αυτό.

                            

                                         

Από πολύ νωρίς η Πλατεία έσφιγγε από ζωή και συγκινημένα πρόσωπα περίμεναν πώς και πώς να θαυμάσουν τον Ήρωα τους κατά κόσμο Ιωάννη Μαρκάκη, και με τον Μητροπολίτη Γορτυνης κ.κ. Μακάριο και τους Ιερείς να προσευχηθούν για την ανάπαυση της ψυχής του, λέγοντας από τα φυλλοκάρδια της καρδιάς τους πολλά ευχαριστώ για τους αγώνες του για την ελευθερία της Πατρίδος μας …









Μετά την επιμνημόσυνη δέηση με τον Μητροπολίτη Γόρτυνας κ.κ. Μακάριο και τους Ιερείς ακολούθησε η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του αγάλματος.





Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποίησαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κος.Σταυρός Αρναουτάκης,ο Δήμαρχος Φαιστού κος. Γρηγόριος Νικολιδάκης ,και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετροκεφαλίου κος.Ζαxαρίας Γεωργιλαδάκης.

                                                   

                                         



Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κος Σταύρος Αρναουτάκης μετά τον χαιρετισμό του προς τους παρευρισκόμενους , αναφέρθηκε για την πορεία του ‘’Ξωπατέρα’’ και την προσφορά του στην Πατρίδα και συνεχάρη τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Πετροκεφαλίου για την πρωτοβουλία τους να τιμήσουν με αυτόν τον τρόπο στήνοντας το ανδριάντα του ‘’Ξωπατέρα’’ και τιμώντας την αγωνιστικότητα του για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Το ίδιο σκεπτικό υπήρχε και στην ομιλία του Δημάρχου Φαιστού κυρίου Γρηγόρη  Νικολιδάκη.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικου Συλλόγου Πετροκεφαλίου κος Ζαχαρίας Γεωργιλάδακης καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την τιμητική παρουσία τους στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων .




Για την προσωπικότητα του Ήρωα ‘’Ξωπατέρα ‘’ μίλησε ο Συγγραφέας ερευνητής Γεώργιος Δαμιανάκης ο οποίος, εξήρε την προσωπικότητα και τους αγώνες του ‘’Ξωπατέρα’’ Ιωάσαφ κατά κόσμο Ιωάννη Μαρκάκη .




Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Ηρώα Ιωάσαφ κατά κόσμο Ιωάννη Μαρκάκη από τον Περιφερειάρχη κο. Σταύρο Αρναουτάκη , τον Δήμαρχο Φαιστού κο. Γρηγόριο Νικολιδάκης, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετροκεφαλιου κο.Ζαχαρία Γεωργιλάδακη.

 Στεφάνια κατέθεσαν και : Oι δισεγγονές του Ξωπατέρα κυρίες, Πηνελόπη και Αργυρή το Γένος Μαρκάκη, εκ’μέρους του Υπουργού Αγροτικής Πολιτικής κυρίου Ελευθερίου Αυγενάκη ,η κυρία Κουτεντάκη Θεοδώρα , ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου κος, Αντώνης Μαθιουδάκης ,η Εκπροσωπος γονέων και κηδεμόνων Νηπιαγωγείου & Δημοτικού Σχολείου κα. Ελενη Καδιανάκη , εκ μέρους του Συλλόγου Εκτελεσθέντων στο Σοκαρά ο κος Νικόλαος Μπιμπάκης και εκ΄ μέρους της ΔΙ.Ε.Κ.ΔΗ & Μ.Μ.Ε ο Πρόεδρος της Γεώργιος Μοσκοβίτης.

Κατατέθηκε επίσης στεφάνι και από τον Μουσικοχορευτικό Σύλλογο Σχόλες Χορού Γεωργιλαδάκη.



















Μετά το πέρας της εκδηλώσεις τα μέλη του Δ.Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου στο Πετροκεφάλι, είχαν φροντίσει να δεξιωθούν τους καλεσμένους τους στο Καφωδείο στην πλατεία.



Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν σε όσους είχαν την Ιδέα &  επιμελήθηκαν  την κατασκευή του ανδριάντα , και πραγματοποίησαν μια τέτοια εκδήλωση τιμής και σεβασμού στον δικό τους συντοπίτη Ήρωα .

Πετροκεφάλι Ηρακλείου 3-9-2023

Φωτορεπορτάζ : Γεώργιος Μοσκοβίτης & Μαρία Πολάτου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: