Eπικοινωνία μαζί μας.

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Ομιλία Πρόεδρου της ''ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ & Μ.Μ.Ε κου. Γεωργίου Μοσκοβίτη την 5η Φεβρουαρίου 2023



Σεβασμιότατε  εκπρόσωπε της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιά & του Μητροπολίτη Σεραφείμ, Αρχιμανδρίτη κ.κ. Ιάκωβε.

Σεβασμιότατε Πατέρα Χρήστο Τζανυδάκη.

Αξιότιμε επίτιμε αρχηγέ της ΕΛ-ΑΣ & Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Δημοσίας τάξεως κύριε Καραμαλάκη Μιχάλη.

Αξιότιμη κύρια Άννα Νικολακάκη Υπεύθυνη χορηγιών  και εκπρόσωπε του Δ.Σ της ΑΝΕΚ LINE .

Αξιότιμε κύριε Μανώλη Σέγκο πλοίαρχε του φιλόξενου πλοίου ΚΡΗΤΗ 2

Αξιότιμε Ύπαρχε κύριε Φραγκίσκο Μαυρογιαννάκη.

Αξιότιμε Αρχιθαλαμηπόλε –Διευθυντή του Ξενοδοχειακού Τομέα του πλοίου ΚΡΗΤΗ ΙΙ κύριε Νικόλαε Μεντή.

Αξιότιμη  κυρία Κακουδάκη Μαρία εκπρόσωπε του Πα.Σο.Κ –Κίνημα Αλλαγής και του Προέδρου κυρίου Ανδρουλάκη Νίκου .

                       --------------------------------------------------

                                     Αξιότιμοι Καλεσμένοι μας .

                          Συνάδελφοι ,φίλες και φίλοι……

             ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΑΤΕ –ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΆ –ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΆ ……..

Αγαπημένοι Καλεσμένοι μας.

Αγαπημένοι συνάδελφοι μέλη της Ένωσης μας, συνεργάτες, αλλά και αγαπημένοι συνάδελφοι άλλων δημοσιογραφικών ενώσεων, Κυρίες και κύριοι………..

Σας Καλωσορίζουμε στο φιλόξενο πλοίο της Ναυτιλιακής εταιρείας ΑΝΕΚ LINES «KΡΗΤΗ 2», και θέλω να ξέρετε, ότι μαζί με το Δ.Σ ,τους αξιωματικούς και το πλήρωμα , σήμερα Είναι σαν να σας υποδεχόμαστε πραγματικά  …..όλους, στο Νησί μας.

Σήμερα συναντιόμαστε σε μια εκδήλωση χαράς επ’ ευκαιρία της νέας χρονιάς ,εκτός από το κόψιμο της πατροπαράδοτης βασιλόπιτας , για να τιμήσουμε τρείς προσωπικότητες της Κρήτης μας , και να τους ανακηρύξουμε «ΕΠΙΤΙΜΑ ΜΕΛΗ» της Ένωσης μας, και αυτό γιατί , η πορεία της ζωής τους  έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς και πιστεύουμε και για όλο το Ελληνικό Έθνος.

Η πορεία τους ,το έργο τους ,αλλά και η προσφορά τους, πραγματικά αφήνει μια μεγάλη παρακαταθήκη σεβασμού στην Εκκλησία , στην Δημοσιογραφία και στις τέχνες . 

Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της «Διεθνούς Ένωσης Κρητών Δημοσιογράφων & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης » και της Γενικής Συνέλευσης της 16ης Ιουλίου 2021 ,με αριθμό πρακτικού Α-7/16-7-2021 , βρισκόμαστε σήμερα 5η Φεβρουαρίου 2023, δηλαδή δύο χρόνια μετά ,  και αυτό όχι με υπαιτιότητα δική μας αλλά της πανδημίας του Covid-19 που εξαπλώθηκε σε όλο τον πλανήτη , και με πολύ μεγάλη χαρά  σήμερα  με την δύναμη του Θεού και της ΑΝΕΚ  ,η εκδήλωση χαράς και ΤΙΜΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΊΣΕΩΝ   πραγματοποιείτε . 

Αγαπητοί καλεσμένοι μας .

Σήμερα  5 Φεβρουαρίου 2023  ,ανακηρύσσουμε  «Επίτιμα Μέλη » της  «Διεθνούς Ένωσης Κρητών Δημοσιογράφων & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης » τον Μακαριότατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας & Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο τον Δεύτερο.

«» Δυστυχώς ο Μακαριότατος δεν μπόρεσε σήμερα να δώσει το παρόν του, διότι λόγω  υποχρεώσεων θα βρίσκετε στην Κένυα σε ιεραποστολική αποστολή.

Αντιπροσωπεία μελών της Ένωσης μας θα βρεθεί κοντά του στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας σε προγραμματισμένο ταξίδι την 25η Μαρτίου 2024 όπου και θα γίνει η εκδήλωση παράδοσης των τιμητικών διακρίσεων της Ένωσης μας προς την εξοχότητα του.     

Σήμερα αγαπητοί καλεσμένοι μας  έχουμε την Τιμή να δώσουμε ,τις τιμητικές διακρίσεις της ανακήρυξης τους  ΩΣ επίτιμα μέλη της Ένωσης μας, στον κο. Γεώργιο Σγουράκη –Δημοσιογράφο και Ιδρυτή του Ιστορικού κινηματογραφικού Αρχείου –Μουσείου  Κρήτης , καθώς και το Ιδρυτικό μέλος της ΔΙ.ΕΚ.ΔΗ & Μ.Μ.Ε, Ζωγράφο-Δημοσιογράφο, κο. Ρουσσέτο Παναγιωτάκη .

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να κάνω μια μικρή παρένθεση και να αναφερθώ ιδιαίτερα , στον κύριο Ρουσσέτο Παναγιωτάκη ο οποίος με χαρά μας  παρεχώρησε τα πνευματικά δικαιώματα , και σχεδίασε την σφραγίδα της Ένωσης μας την «Αρπαγή της Ευρώπης» .

 Με την σφραγίδα της «Αρπαγή της Ευρώπης» ,η Ένωση μας πορεύεται Διεθνώς.

Αγαπητοί  φίλοι , αγαπητοί συνάδελφοι .

Θα πρέπει να τονισθεί ότι η  «Διεθνής Ένωση Κρητών Δημοσιογράφων & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης » είναι αναγνωρισμένη από το Ειρηνοδικείο Αθηνών με αριθμό πρωτοκόλλου 79/22-3-2021 /  και από το Πρωτοδικείο Αθηνών, με αριθμό πρωτοκόλλου 33158/2021.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι η Ένωση μας επίσης, κατέχει πρωτιά ,έναντι των άλλων  Δημοσιογραφικών ενώσεων της χώρας μας, αφού το καταστατικό της επί του σώματός του, φέρει για την γνησιότητα αυτού, επισημείωση όπως προβλέπεται από την Σύμβαση της Χάγης της 5ης Οκτωβρίου 1961, και αναγνώρισης του ,με Αριθμό πρωτοκόλλου 2487/2021.

 Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι .

 Το λειτούργημα του δημοσιογράφου αλλά και των άλλων συναφών επαγγελμάτων στην Ενημέρωση ,την περίοδο αυτή που ζούμε από το 2009 και μετά , πλήττετε ως επάγγελμα με την αύξηση της ανεργίας ,μιας και  οι εκδοτικές δραστηριότητες πανελλαδικά έχουν μια μείωση της τάξεως του 50%.

Τα Μ.Μ.Ε καθημερινώς βρίσκονται στην δυσάρεστη θέση να απολύουν συναδέλφους αλλά και μειώνουν μισθούς με συνέπεια πολλοί δημοσιογράφοι αλλά και άλλες ειδικότητες εργαζομένων να μπαίνουν στις λίστες του ΟΑΕΔ……….

Όλοι γνωρίζουμε επίσης ότι οι μισθοί που κάποιοι συνάδελφοι αν έχουν την τύχη να εργάζονται, δεν επαρκούν ,ούτε για καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου τους γιατί πολύ απλά με τις αυξήσεις των δήθεν κοινωνικών παροχών στην καθημερινότητα δεν μπορούν να ζήσουν τις Οικογένειες  τους ..

Θα μου πείτε ότι δυστυχώς αυτό το βλέπουμε σε όλα τα επαγγέλματα…..

Το κακό είναι γενικό, και πραγματικά δεν πρόκειται όπως δείχνουν οι οικονομικές έρευνες των συναδέλφων μας να υπάρχει καλυτέρευση .

Μήπως θα πρέπει να αρχίσουμε αν δεν είναι ήδη αργά να προβληματιζόμαστε, και κάποτε θα πρέπει ,ουσιωδώς  να καταμεριστούν ευθύνες σε όλα τα επίπεδα των υπευθύνων ;;;;

Μια άλλη πληγή εκτός της ανεργίας  που πλήττει το λειτούργημα της δημοσιογραφίας και πληγώνει πολλούς από τους παρεντεθέντες συναδέλφους μας λέγετε – στημένη και ακριβοπληρωμένη παραπληροφόρηση στα Μ.Μ.Ε ……. 

«»»» Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας ……

και ας δούμε το δάσος και ΌΧΙ μόνο το δέντρο………..!!!!

Μήπως είναι καιρός και θα πρέπει να μπει ένα τέλος, σε όλους αυτούς τους μηχανισμούς της παραπληροφόρησης;;;

Mήπως μοναδικός σκοπός του λειτουργήματος μας θα πρέπει να είναι ένας H  ΑΛΗΘΕΙΑ για την ενημέρωση ;;;

Mήπως μοναδικός σκοπός του λειτουργήματος μας θα πρέπει να είναι το ότι, θα πρέπει να ξανακερδίσουμε τον σεβασμό των αναγνωστών ,ακροατών,&  τηλεθεατών…..

Την αλήθεια δεν θα πρέπει να την φοβάται κανένας, ……ούτε ο δημοσιογραφικός κόσμος ούτε ο ΛΑΟΣ .

Υποχρεούμαστε βάση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας με την γραφή ,τον λόγο, με έρευνα, και στοιχεία  να αναφερόμαστε στην πραγματικότητα …..

Το Μαύρο είναι μαύρο και το Λευκό είναι λευκό ,και αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει κανένας .

Αν πραγματικά αυτό το καταφέρουμε όλοι μαζί , ενωμένοι για την ΑΛΗΘΕΙΑ, και σεβόμενοι και τους ίδιους τους εαυτούς μας , θα πάψουν να υπάρχουν μηχανισμοί παραπληροφόρησης.

Όλοι γνωρίζουμε αλλά και ταυτόχρονα απογοητευόμαστε όταν  γνωστά κέντρα πληροφόρησης σε όλο τον πλανήτη ,κατατάσσουν την Χώρα μας στην χειρότερη θέση της ελεύθερης δημοσιογραφίας …

Η Ελλάδα μας, έδωσε τα φώτα του πολιτισμού σε όλους αυτούς που μας κουνάνε το δάκτυλό μπροστά στο πρόσωπο μας,….. και δεν έχουμε απάντηση να τους δώσουμε  το ΓΙΑΤΙ ;;;;

Αναρωτιούνται κάποιοι αδαής αν το   λειτούργημα των εργαζόμενων στα Μέσα Μαζικής Ενημερώσεις δημοσιογράφων, Φωτορεπόρτερ ,Οπερατέρ κρύβει κινδύνους ;;;;

Toυς απαντάμε λοιπόν ότι ΝΑΙ  οι κίνδυνοι είναι κάθε μέρα ,κάθε ώρα κάθε λεπτό χρόνια τώρα σε όλο τον κόσμο που μετράμε χιλιάδες νεκρούς συναδέλφους…….. 

Τι θα πούμε σε όλους αυτούς τους συνάδελφους που έφυγαν σε κάθε γωνιά του πλανήτη  ;;;

Οι συνάδελφοι μας δεν κράταγαν όπλα, αλλά φωτογραφικές μηχανές ,κάμερες ,στύλο και σημειωματάριο…….. !!

Και όμως χιλιάδες από αυτούς άφησαν την τελευταία τους πνοή αφήνοντας στις οικογένειες τους ,και στους συναδέλφους τους, θλίψη πόνο, και ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ ;;;;

Όλα αυτά αγαπητοί μας καλεσμένοι είναι σοβαρά θέματα συζήτησης , τόσο μεταξύ συναδέλφων αλλά και πολίτικης εξουσίας.     

Αναφερόμενος στα ήδη υπαρκτά προβλήματα του λειτουργήματος  της ελεύθερης έκφρασης  της ενημέρωσης ,αλλά και στα προβλήματα που υπάρχουν καλό θα είναι να αναφερθούμε σε ειδικά συνέδρια και στους  ανέργους συναδέλφους σε όλη την επικράτεια .

Σίγουρα στην σημερινή μέρα αυτή ….δεν έχουμε το δικαίωμα να επεκταθούμε !!  

Καλό θα είναι , και σήμερα επ’ ευκαιρία της εκδήλωσης μας να καταθέσω την πρόταση της ΕΝΩΣΗΣ μας που απευθύνετε, σε συναδελφικές δημοσιογραφικές ενώσεις πού σήμερα εκπρόσωποι τους μας τιμούν με την παρουσία τους ,να υπάρξει μια σοβαρή συνεργασία  και να διοργανωθεί ένα Διεθνές συνέδριο για την ελεύθερη δημοσιογραφία στα Μ.Μ.Ε

Θα θέλαμε πραγματικά αυτή η πρόταση μας, να γίνει αποδεκτή και από άλλες Δημοσιογραφικές  Ενώσεις των Μ.Μ.Ε και να γίνει πραγματικότητα.

Προτείνω σήμερα να παρθεί απόφαση από το Δ.Σ της Ένωσης μας ,τον μήνα Σεπτέμβριο του 2024 να πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της ΔΙ.Ε.Κ.ΔΗ & Μ.Μ.Ε «Διεθνές Συνέδριο τύπου των Μ.Μ.Ε» στην Κρήτη στα Χανιά, και αν είναι δυνατόν να παραχωρηθεί από την ΑΝΕΚ  LINES το Αμφιθέατρο των εγκαταστάσεων της και ταυτόχρονα να υπάρχει και «Διεθνής Έκθεση του Κρητικού Τύπου» & Έκθεση του Μουσείου Ραδιοφωνίας .

Για τα προαναφερόμενα για το 2024 θα υπάρξουν συναντήσεις με το Δ.Σ της ΑΝΕΚ LINES και την Περιφέρεια Κρήτης ,και θα κατατεθούν επίσημα αιτήματα χορηγίας για την πρόταση του Δ.Σ της ΔΙ.ΕΚ.ΔΗ & Μ.Μ.Ε εντός του έτους του 2023.

Επιθυμούμε αυτό το Διεθνές συνέδριο τύπου να πραγματοποιηθεί  στην ιδιαίτερη πατρίδα μας την Κρήτη είτε εντός του έτους 2023 ,η την επομένη χρονιά του 2024 , και να παρουσιαστούν αναλυτικά  όλα τα προαναφερόμενα, με σοβαρούς ομιλητές σύνεδρους των Μ.Μ.Ε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και όχι μόνο. 

Αυτό θα δώσει την ευκαιρία και σε άλλους συναδέλφους μας μη Κρητικής καταγωγής αλλά και συναδέλφους μας από το εξωτερικό , να επισκεφτούν το νησί μας και να δουν τις ομορφιές της  Κρήτης μας .

Να γνωρίσουν από κοντά τον αρχαίο Μινωικό πολιτισμό και τις αρχαιότητες μας .

Να νιώσουν την Κρητική φιλοξενία και να γευτούν την Κρητική Κουζίνα μας .

Να πιουν μαζί μας την γλυκόπιοτη  Τσικουδιά μας , αλλά και να θαυμάσουν μαζί με όλα αυτά ,και την παραδοσιακή Μουσικοχορευτική κληρονομιά μας.

Είναι πολλά αυτά που είναι στην σκέψη μας για πολιτιστικές εκδηλώσεις ,  συναδέλφωσης και ανθρωπιάς.

Ο αξέχαστος στοχαστής συγγραφέας-Δημοσιογράφος Νίκος Καζαντζάκης έγραψε :

                              AΓΑΠΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ…..

                       Ας το κάνουμε λοιπόν πράξη με την καρδιά μας.  

Αγαπημένοι φίλοι και φίλες ,……δεν θέλω να σας κουράσω άλλο .

θέλω μόνο να σας πώ , πολλά ευχαριστώ για την τιμητική παρουσία σας.

Αγαπημένοι συνάδελφοι από άλλες δημοσιογραφικές ενώσεις ,που μας τιμάτε σήμερα με την παρουσία σας ,όπως την «Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων» με τον Γ. Γραμματέα κο Σφαέλο Παναγιώτη, καθώς επίσης και τον Κύριο Αναστόπουλο Παναγιώτη εκπρόσωπο της «Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού & Ηλεκτρονικού τύπου Μακεδονίας Θράκης, αλλά και τον φίλο και συνάδελφο Πάρι Κουρτζίδη ,και τους συνεργάτες του στον νέο πολιτικό φορέα την «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» και του ευχόμαστε καλή επιτυχία στο νέο μετερίζι που διάλεξε να δραστηριοποιηθεί.

Σε όλους εσάς, ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου που σήμερα, μας τιμάτε με την παρουσία σας.

                     Κυρίες και κύριοι εκλεκτοί καλεσμένοι μας ………….

Θέλω να ευχαριστήσω και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΝΕΚ LINES , και στον πρόεδρο της κο. Γιώργο Κατσανεβάκη , για την αμέριστη στήριξη  στην ένωση μας από την πρώτη στιγμή της Ιδρύσεως  της .

Θέλω να ευχαριστήσω και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον κο. Αντώνιο Καλαμάρα διευθυντή εμπορικής εκμετάλλευσης ,καθώς επίσης και στην αγαπημένη φίλη και πρώην συνάδελφο κα. Άννα Νικολακάκη, Υπεύθυνη χορηγιών  της ΑΝΕΚ LINE .

Τελειώνοντας θα ήθελα εκ μέρους του Δ.Σ της ένωσης μας…. να ευχαριστήσω και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη όλων των μελών της Διεθνούς Ένωσης Κρητών Δημοσιογράφων & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης », στον πλοίαρχο κό Μανώλη Σέγκο στον Υπάρχο κο.Φραγκίσκο Μαυρογιαννάκη ,στον προϊστάμενο υπεύθυνο Αρχιθαλαμηπόλο Νικόλαο Μεντή , καθώς επίσης και σε όλους του αξιωματικούς και το προσωπικό του πλοίου ΚΡΗΤΗ 2 για την εξυπηρέτηση, και την επαγγελματική τους προσφορά σε όλους εμάς ,για την επιτυχία της  σημερινής εκδήλωσης μας.

                                   Εύχομαι στον κάθε σας ξεχωριστά .

 Υγεία-Δύναμη-Υπομονή & Επιμονή σε ότι έχετε προγραμματίσει στην ζωή σας.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ,ΥΓΕΙΑ  ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ & ΕΙΡΗΝΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

                                   Πειραιάς 5 Φεβρουαρίου 2023


      

 

                             

Δεν υπάρχουν σχόλια: