Eπικοινωνία μαζί μας.

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Σπάνιο βίντεο για την Κρήτη όπως ήταν πριν 83 χρόνια (video) Εντυπωσιακές εικόνες καταγράφει το σπάνιο βίντεο γαλλικής παραγωγής με τίτλο …. «Η Κρήτη χωρίς Θεούς» !

     Φωτογραφίες της εποχής και βίντεο παρακαταθήκη στους νεότερους ….
En Crète sans les dieux, de René Zuber et Roger Leenhardt from FRL Archives on Vimeo.
Ιστορικό ντοκουμέντο είναι η φράση που αναλογεί στην παραγωγή των René Zuber και Roger Leenhardt.
Οι δύο Γάλλοι κινηματογραφιστές ταξίδεψαν το μακρινό 1935 στην Κρήτη και κατέγραψαν μοναδικές στιγμές από την καθημερινότητα των κατοίκων εκείνης της εποχής.

 











Ταξιδεύοντας με την κάμερα από την μία άκρη του νησιού στην άλλη, ολοκλήρωσαν το ντοκιμαντέρ «Στην Κρήτη χωρίς θεούς» το οποίο αναδεικνύει πολλές πτυχές της κρητικής παράδοσης που σταδιακά χάνονται.
Παρακολουθώντας το βίντεο, αίσθηση προκαλούν οι τεράστιες διαφορές με τη σημερινή εποχή αλλά και τα κοινά σημεία που συνεχίζουν να αποτελούν τον πυρήνα της κρητικής παράδοσης



Όσον αφορά βέβαια τα κρητικά ήθη και έθιμα, αν και οι εικόνες απέχουν σχεδόν έναν αιώνα, η εξωστρέφεια, το ταπεραμέντο και η φιλοξενία αποτελούν στοιχεία άρρηκτα συνδεδεμένα με τους κρητικούς.

Η καταγραφή στο ντοκιμαντέρ ενός γάμου σε ορεινό χωριό το 1935, μας θυμίζει τις στενές σχέσεις των κατοίκων μιας μικρής κοινότητας, την «ιεροτελεστία» του μυστηρίου και φυσικά την έκφραση των συναισθημάτων μέσα από τους παραδοσιακούς κρητικούς χορούς.

Στο ιστορικό κομμάτι του ντοκιμαντέρ, περιλαμβάνονται εξορμήσεις με μεγάλο ενδιαφέρον από το λιμάνι του Αγ. Νικολάου στην Σπιναλόγκα, την ιδιαίτερη «φυλακή» των λεπρών, στο αρχαίο μινωικό ανάκτορο στη Κνωσσό και στο ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου που αποτελούσε από εκείνη την περίοδο εμπορικό κόμβο για τις εξαγωγές της Κρήτης.

« Η Κρήτη χωρίς Θεούς»!


Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στο νησί το 1935 που καταγράφει, τοπία και στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής στο νησί από αγροτικές εργασίες μέχρι την ιεροτελεστία του κρητικού γάμου. Στιγμιότυπα από τις παραλίες και τους ορεινούς όγκους της Κρήτης αλλά και λήψεις από την Σπιναλόγκα που «ξυπνούν» αναμνήσεις άλλων εποχών.
Παρακολουθείστε την σπάνια αυτή παραγωγή που μας άφησαν πολύτιμη παρακαταθήκη οι René Zuber και Roger Leenhardt και ταξιδέψτε νοερά στην εποχή που μας έχουν αφηγηθεί τόσες φορές παππούδες και γιαγιάδες…

Η φιλοξενία με την σειρά της αποτυπώνεται αυθεντικά στο φίλεμα ρακής και μεζέ στους Γάλλους παραγωγούς, όταν επισκέφτηκαν ένα μοναστήρι κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους, όπως αναφέρει το Day Night στο ρεπορτάζ του.                                           ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ .......




                     


Δεν υπάρχουν σχόλια: