Eπικοινωνία μαζί μας.

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Μεγαλειώδη εκδήλωση στα Λιβάδια Μυλοποτάμου την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

Σε μια σεμνή, αλλά γεμάτη μεγαλοπρέπεια και συγκίνηση εκδήλωση τα  Λιβάδια Τίμησαν τους 3 Λιβαδιώτες ήρωες τους, όλοι από την οικογένεια Βάμβουκα που ήταν οι : 

α) Σμηναγός  Αναστάσιος (Τάσος) Βάμβουκας που Έπεσε στην Κορέα στις 26- Μαΐου 1951. 

β) Στρατηγός Ε.Σ.  Γεώργιος Κ.Βάμβουκας (Κριάρης).

 γ) Στρατηγός  Ε.Χ. Γεώργιος Δ.Βάμβουκας (Τσιρμιρής) ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν,  τιμώντας την προσφορά τους προς την ελευθερία κάνοντας παρουσία των  Θρησκευτικών ,Πολιτικών &υφυπουργών ,Περιφέρειας Κρητης , Δημοτικών αρχόντων,  στρατιωτικής εκπροσώπησης & Έγιναν τα αποκαλυπτήρια των προτομών τους που επιμελήθηκε και κατασκεύασε με πλήρη πιστότητα τους, ο καλλιτέχνης Γλύπτης -Μάνος Αγγελιδάκης.



 
Η εκδήλωση, που έλαβε χώρα κάτω από τη σκέπη του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Λιβαδίων, ευλογήθηκε από τον σεβαστό Πατέρα Ανδρέα Κόκκινο, ο οποίος χοροστάτησε στην επίσημη δοξολογία.

Χαιρετισμό απηύθυναν, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χνάρης Μανόλης, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Κλάδος Γεώργιος ,ο αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικότητας κ. Βάμβουκας Μιχαήλ, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λιβαδίων κ. Βάμβουκας Γεώργιος, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Λιβαδιωτών κ. Βάμβουκας Σπύρος, ο κ. Βασίλειος κ. Αποστολάκης ΑΞΚΟΣ ΕΛ-ΑΣ ε.α , ο κ Αναστάσιος Βάμβουκας πρώην Δήμαρχος Χανίων.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Δήμαρχος ανέφερε:

Σήμερα, στέκομαι εδώ, βαθιά συγκινημένος, στον τόπο καταγωγής μου τα Λιβάδια,  καλωσορίζοντας όλους εσάς, από τη θέση του δημάρχου, που ήρθατε να αποτίσουμε  τιμές στη μνήμη των τριών ηρώων του χωριού μας.


Είμαι υπερήφανος που οι πρόγονοί μου, ήρωες της κοινότητας αυτής, έχουν φωτίσει με την αξιοπρέπεια και το θάρρος τους τις σελίδες της ιστορίας.

 Αναφέρομαι στον Σμηναγό Αναστάσιο Γεωργίου Βάμβουκα, ο οποίος έπεσε εν ώρα καθήκοντος στον πόλεμο της  Κορέα στις 26 Μαΐου 1951, τον πατέρα του Γεώργιο Βάμβουκα, γνωστό και ως Τσιρμιρή, Αρχηγό χωροφυλακής, και τον Γεώργιο Βάμβουκα ή Κριάρη, Αρχηγό Στρατού.

Ο τόπος αυτός, με τις στιβαρές αξίες και το άγρυπνο πνεύμα, φαίνεται να είχε σμιλέψει τον χαρακτήρα τους, δίνοντάς τους τη δύναμη και την ανδρεία που αρμόζει σε έναν γνήσιο ήρωα.

Ο Αναστάσιος Βάμβουκας έχασε τη ζωή του υπερασπιζόμενος το καθήκον, αφήνοντας πίσω του μια πολύτιμη κληρονομιά γεμάτη θάρρος και ιδανικά.

Έκλεισε το χαιρετισμό με το παρακάτω:

                                   

Αισθάνομαι βαθιά υπερηφάνεια που οι ήρωες αυτοί προέρχονται από τον τόπο μας, αισθάνομαι όμως εξίσου και το βάρος της ευθύνης που βαραίνει τους ώμους μας, να κρατήσουμε ζωντανά τα ιδανικά και τις αξίες για τις οποίες αυτοί οι άντρες πάλεψαν μέχρι τέλους.

Στο κλείσιμο αυτής της ομιλίας, θα ήθελα να εκφράσω τις πιο θερμές μου ευχαριστίες σε όλους όσους συνέβαλαν στην δημιουργία αυτού  του μνημείου που σήμερα εγκαινιάζουμε.

Ας είναι αυτό το μνημείο μια διαρκής υπενθύμιση για όλους εμάς, την ανάγκη να θυμόμαστε και να τιμούμε εκείνους που με τον αγώνα και τη θυσία τους, κληροδότησαν τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας στις επόμενες γενιές.



                «Ας είναι Αιωνία η Μνήμη αυτών» ΑΘΑΝΑΤΟΙ!





Στη συνέχεια ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε η ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.












Το Άγημα του Ελληνικού Στρατού και η Φιλαρμονική Ρεθύμνου, ήρθαν να προσθέσουν μια επίσημη νότα στην εκδήλωση, η  οποία ολοκλήρωθηκε  με ένα τραγούδι αφιερωμένο στη μνήμη των ηρώων, με στιχουργό τον κ.Κιαγιά Γεώργιο (Σταματογιώργη) και  μουσική από το συγκρότημα του κ. Γεώργιου Βάμβουκα (Φλασκή)

 Έπειτα ακολούθησε χορός από το χορευτικό συγκρότημα του Λαογραφικού Ομίλου “Λάζαρος και Μανώλης Χνάρης”.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους κορυφαίοι αξιωματούχοι της πολιτείας και του στρατού, μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μανώλης Χνάρης ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης ν. Ρεθύμνης Μαίρη Λιονή,  ο αντιπερειφεριάρχης επιχειρηματικότας  Βάμβουκας Μιχαήλ , ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα Πολιτικής Προστασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης Σαρρής Μιχαήλ , ο περιφερειακός σύμβουλος Τσουδερός Ευάγγελος, ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Ταταράκης Ιωάννης,  τον Δήμαρχο Αμαρίου εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος  Κλάδος Βασίλειος, το παρόν έδωσαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Νύκταρης Αστρινός, Βουκάλης Ιωσήφ, Καλυβιανάκης Εμμανουήλ, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κιαγιάς Γεώργιος και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜ Ρουμπάκης Μηνάς, ο πρόεδρος της Δημοτικής κοινότητας Αξού Κουτάντος Εμμανουήλ, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ζωνιανών Παρασύρης Κώνσταντίνος και λοιποί εκπρόσωποι, της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτιστικών συλλόγων.

Το παρόν έδωσαν επίσης κα οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές Γιάννης Κουράκης και Δαφέρμου Μαρία.

Την εκδήλωση ενίσχυσε με κύρος η παρουσία εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας.

 Το παρόν έδωσαν, ο Διοικητής 5ης Α/Μ Ταξιαρχίας ο Ταξίαρχος Νικόλαος Κωστάκης, από τη Διεύθυνση Ελληνικής Αστυνομίας παρεβρέθει ο Αστυνόμικός Υποδιευθυντής  Μπαλάσης Γεώργιος, από το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου ο Υπολιμενάρχης Παττακός Κυριάκος από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ν. Ρεθύμνης παραβρέθηκε ο Επιπυραγός Κωνσταντίνος Αυγέρης , ο Διοικητής Πυροσβεστικού κλιμακίου Γαράζου, Παλιεράκης Ηλίας.   

Η τελετή επισφραγίστηκε με ένα πλούσιο γεύμα που προσφέρθηκε στους προσκεκλημένους από την οικογένεια Βάμβουκα.

Ο  πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Μυλοπόταμου Κιαγιάς Γεώργιος (Σταματογιώργης) επισφράγισε με μια μαντινάδα την σημασία της εκδήλωσης της 2ας Ιουνίου 2024

Για να θυμούνται οι παλιοί κ'οι νέοι να μαθαίνουν όταν Tιμούνται οι Ήρωες πότε τους δέν πεθαίνουν!!!

Τιμή και Δόξα στους Αθάνατους Ήρωες!!!

                                        Α Θ Α Ν Α Τ ΟΙ !!!

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: