Eπικοινωνία μαζί μας.

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Έγιναν τα Αποκαλυπτήρια των προτομών των Ηρώων ,στις Άνω Ασίτες Ηρακλείου την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 .


Με πρωτοβουλία του πολιτιστικού & Λαογραφικού Συλλόγου Ανω Ασιτών πραγματοποιήθηκε λαμπρή εκδήλωση με τιμή και δόξα για τα αποκαλυπτήρια των προτομών  των τριών Ηρώων συμπολιτών των ,που έπαιξαν ο κάθε ένας ξεχωριστά σαν προσωπικότητες τον δικό του ρόλο με θάρρος και θυσίες για την απελευθέρωση της Κρήτης και από τον Τουρκικό Ζυγό και μετέπειτα την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα αλλά και στην νεότερη Ιστορία την απελευθέρωση της Κρήτης από την Γερμανική Κατοχή 1940-1944.

Με κάθε επισημότητα παρουσία των τοπικών αρχών και πολύ κόσμου την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023  στην πλατεία στις Άνω Ασίτες πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τα  αποκαλυπτήρια των προτομών των ,Καπετάν Γιάννη Πολυξίγκη, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στον αγώνα για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα , του Μανουσάκη Μανώλη ή Μανουσομανώλη που ήταν οπλαρχηγός Μαλεβιζίου επί Τουρκοκρατίας...του Μπαντουβά Μανώλη ή «Μπαντουβομανώλη» Αρχηγού της Εθνικής Αντίστασης στην Κρήτη.





 Τους Παρ ευρισκομένους καλωσόρισε σε σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού & Λαογραφικού Συλλόγου Άνω Ασιτών ,κος, Νικόλαος Παπαγιαννάκης.

Η ιδέα για να κατασκευαστούν και να στηθούν σε περίοπτη θέση οι προτομές των ηρώων και το εύρος των αγώνων αλλά και της θυσίας τους την οποία πρέπει να γνωρίζει η Νέα γενιά, ήταν του αντιπρόεδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Μιχάλη Γεωργίου Κοπιδάκη όπου με πείσμα ,δύναμη, θέληση , και συμπαράσταση ιδιωτών, αλλά και της περιφέρειας Κρήτης κατάφερε το ακατόρθωτο !

Κοντά του σύσσωμο το Δ.Σ του πολιτιστικού & Λαογραφικού Συλλόγου Άνω Ασιτών που είναι όλοι άξιοι συγχαρητήριων για το αποτέλεσμα.

                                                                         Ρεπορτάζ του ΚΡΗΤΗ TV

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Ηρώων, ο Μητροπολίτης Κνωσού σεβασμιότατος κ.κ. Μεθόδιος εκπροσωπώντας τον αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ευγένιο Β’ με τους τοπικούς ιερείς.



Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν ο περιφερειάρχης Κρήτης κος. Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου κος. Βασίλης Λαμπρινός, καθώς επίσης και  οι υποψήφιοι δήμαρχοι, κος Μιχάλης Καραμαλάκης, κος. Αλέξης Καλοκαιρινός,ή κα.Μαρία Καναβάκη, και εκ ’ μέρους του κοινοβουλίου οι εκπρόσωποι κομμάτων από το ΠΑ.ΣΟ.Κ κος. Φραγκίσκος Παρασύρης, και των Σπαρτιατών κος. Γαυγιωτάκης.

 Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια των προτομών από τους Σταύρο Αρναουτάκη, Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλειο Λαμπρινό, Μητροπολίτη Κνωσού κ.κ. Μεθόδιο .








Στα αποκαλυπτήρια συμμετείχαν ενεργά οι : κα .Μαρία Χαρκούτση, δισέγγονη του οπλαρχηγού Γιάννη Πολυξίγκη,ο κος. Μανώλης Μπαντουβάς, επιχειρηματίας, και ο Πρόεδρος των θυμάτων του Σοκαρά & Β’ Αντιπρόεδρος της ΔΙ.Ε.Κ.ΔΗ & Μ.Μ.Ε, κος .Νικόλαος Μπιμπάκης.

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή & ακούστηκε ο Εθνικός μας Ύμνος και ακολούθησε κατάθεση στεφανιών στις προτομές των Ηρώων από εκπροσώπους της πολιτείας- Βουλής με   αντιπροσωπευτική παρουσία κομμάτων και όμορους εκπρόσωπους  άλλων συλλόγων της περιοχής και εκ μέρους των Μ.Μ.Ε στεφάνι κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος της «Διεθνούς Ένωσης Κρητών Δημοσιογράφων & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης « κος. Νικόλαος Μπιμπάκης .




Ως γνωστό η ΔΙ.Ε.Κ.ΔΗ & Μ.Μ.ΜΕ παρείχε συνεργασία με την  ευγενική χορηγία με τα Μ.Μ.Ε  και σε συνεργασία με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου έβαλε ένα μικρό λιθαράκι για την μεγαλειώδη αυτή εκδήλωση μνήμης και τιμής.

Κύριοι ομιλητές για την πορεία των Ηρώων και την προσφορά τους έκαναν οι : Νίκος Κοπιδάκης (Λυκειάρχης, Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο), Μαρία Χαρκούτση, καλλιτέχνης , Μανώλης Μπαντουβάς, επιχειρηματίας.

Το Δ.Σ αποτελείτε από τους, Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου: Νίκος Παπαγιαννάκης, Αντιπρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου: Μιχάλης Κοπιδάκης,

Γραμματέας πολιτιστικού συλλόγου: Σπύρος Λιαπάκης

Πρόεδρος τοπικής κοινότητας: Βαγγέλης Πιπεράκης,

Ενορία: Πατερας Κων/νος Μυτάκης

                                 Ιστορικό βιογραφικών ηρώων

Α) Ποιος ήταν ο Γιάννης Πολυξίνκης

Ο Ιωάννης Γ. Πολυξίγκης γεννήθηκε στην τουρκοκρατούμενη Κρήτη, στις Άνω Ασίτες συγκεκριμένα, το 1860.

Σε νεαρή ηλικία μετακόμισε στην πόλη, μαζί με τα αδέρφια του, Μηνά και Μαρία.

Το σπίτι τους στο Ηράκλειο βρισκόταν εκεί που είναι σήμερα το εστιατόριο "Πεσκέσι".

 Στο Ηράκλειο ο μετέπειτα καπετάνιος διδάχτηκε την τέχνη του χρυσοχόου.

Στην εποχή του, στον απόηχο της Επανάστασης του 1821, οι Κρητικοί συνεχίζουν τον αγώνα για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού με μια σειρά από επαναστάσεις.

  Ο καπετάν Γιάννης Πολυξίγκης έπαιξε σημαντικό ρόλο στον αγώνα για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Ακούραστος, με πάθος για τους πατριωτικούς αγώνες, ο Πολυξίγκης πήρε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους, τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στην Εκστρατεία της Κριμαίας. Μ

 

Β) Μανωλης Μανουσάκης ή Μανουσομανώλης .

Ο καπετάν Μανουσομανώλης γεννήθηκε το 1855 από κτηνοτροφική οικογένεια στις Άνω Ασίτες .

Μεγαλώνοντας συνέχισε το επάγγελμα της οικογενείας του στη κτηνοτροφία και είχε χρόνο να ενταχτεί στον αγώνα για απελευθέρωση της Κρήτης από τον Τουρκικό ζυγό, δίπλα στον Καπετάν Μιχάλη Κόρακα .

Στα 18 χρόνια του είχε το θάρρος  να σκοτώσει αποκεφαλίζοντας τον «Αγά της περιοχής του, ο οποίος με τα εγκλήματα του στις Άσιτες ήταν ο φόβος και ο τρόμος» για τους λιγοστούς χωριανούς του Μανουσομανώλη.

Συμμετείχε ενεργά στις συνελεύσεις των οπλαρχηγών στον σχεδιασμό της επανάστασης της απελευθέρωσης και ήταν υπεύθυνος για την φύλαξη του οπλισμού που παρέδωσαν οι  ξένες δυνάμεις βοήθειας για την απελευθέρωση της Κρήτης στους καλούς Λιμένες.

Ο καπεταν Μανουσομανώλης ως οπλαρχηγός Μαλεβιζίου συμμετείχε στην Μάχη της 25ης Αυγούστου στο κέντρο της πόλις του Ηρακλείου.

Η δραση του η συμμετοχή του και η συμβολή του για την απελευθέρωση της Κρήτης και της ένωσης της με την Ελλάδα ‘ήταν πολύ σημαντική.


Γ)  Μανωλης Μπαντουβάς ή Μπαντουβομανώλης «ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ».

Η Κρητική αντίσταση ήταν ένα αντιστασιακό κίνημα εναντίον των δυνάμεων κατοχής της Ναζιστικής Γερμανίας και της Ιταλίας από τους κατοίκους της Κρήτης κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

 Αποτελώντας μέρος της ευρύτερης Εθνικής Αντιστάσεως, διήρκησε από τις 20 Μαΐου 1941, όταν η Γερμανική Βέρμαχτ εισέβαλε στο νησί (Μάχη της Κρήτης), μέχρι την άνοιξη του 1945 όταν η Γερμανία παραδόθηκε στους Βρετανούς. 
Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι επιτιθέμενες Γερμανικές δυνάμεις στην Κρήτη ήρθαν για πρώτη φορά αντιμέτωπες με μία σημαντική αντίσταση από τον τοπικό πληθυσμό. 
Οι Κρητικοί επιτίθονταν στους αλεξιπτωτιστές με μαχαίρια, τσεκούρια, δρεπάνια, ακόμα και με γυμνά χέρια. Ως αποτέλεσμα, οι Γερμανοί είχαν πολλές απώλειες και έχασαν πολλούς αλεξιπτωτιστές κατά τη διάρκεια της μάχης.

Ανάπτυξη : Η Κρητική αντίσταση δημιουργήθηκε πολύ γρήγορα και σύντομα μετά τη μάχη της Κρήτης, με την αρχική συνάντηση να γίνεται στις 31 Μαΐου 1941. Μετά την 10ήμερη Μάχη της Κρήτης, ο Καπετάν Μανώλης Μπαντουβάς κατέφυγε στο Σπήλαιο Χαμαμουτζή στον Άη Σύλλα, όπου στις 2-6-1941 ορκίστηκε αυτός και 12 συμπολεμιστές του, σύνολο 13 ( μεταξύ των οποίων ο Γεωργ. Νιργιανός και ο Αστρ. Ιατράκης), από τον Ιερομόναχο Σωφρ. Ρουμπάκη, να πολεμήσουν τον κατακτητή μέχρι να ελευθερωθεί η Κρήτη.

Η αντάρτικη αυτή ομάδα, πήρε την ονομασία Ελεύθεροι Σκοπευτές, αργότερα Α.Ε.Α.Κ. και με αυτήν υπέγραψαν μέχρι τα μέσα του Μαΐου του 1942 τα δελτία πληροφοριών, που διένειμαν στα αντιστασιακά δίκτυα, που είχαν δημιουργήσει λίγο αργότερα στα χωριά. Ήταν η πρώτη ένοπλη αντιστασιακή ομάδα, που τόλμησε να αντιταχθεί στους Γερμανούς, όχι μόνο στην Κρήτη και την άλλη Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

Η Δημιουργία της Αντίστασης έγινε γρήγορα γνωστή και λίγο αργότερα πέρασαν από το λημέρι, στου Χαμαμουτζή το Σπήλιο, οι φυγάδες της Φολεγάνδρου με τον Μιλτιάδη Πορφυρογένη, όταν πια η Μάχη της Κρήτης είχε τελειώσει.

Αργότερα μπήκαν στην ομάδα αυτή οι αδελφοί Σαμαρείτη, ο Γιάννης Ποδιάς που πήγε στις Ασίτες στο τέλος του 1941, ο Δημήτρης Παππάς, τον Μάιο του 1942, ο Βασίλης Πλαγιωτάκης καθώς και ο Μανώλης Μηλιαράς τον Σεπτέμβριο του 1942.

Στον Ψηλορείτη την άνοιξη του 1942 σε μια σύσκεψη που έγινε με μερικούς αντιστασιακούς παράγοντες ένας, μάλλον ο Σ. Καλλέργης, από τοΡέθυμνο ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί και στην άλλη Ελλάδα μια πατριωτική αντιστασιακή οργάνωση, που λέγεται ΕΑΜ, δηλαδή Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο με πανελλήνιο χαρακτήρα και παρότρυνε τότε τον Μπαντουβά να δώσει στην ομάδα την ονομασία ΕΑΜ, αντί της ονομασίας Ελεύθεροι Σκοπευτές για να είναι ο αγώνας κατά των Γερμανών ενιαίος, ομοιόμορφος και πανελλήνιος.

Ο Μπαντουβάς το δέχτηκε και η αντιστασιακή οργάνωση με τους ίδιους αντάρτες και τις ίδιες αρχές μετονομάστηκε σε ΕΑΜτον Μάιο περίπου του 1942 και συνέχισε τη δράση της το ίδιο όπως και προηγουμένως, χωρίς να αλλάξει τίποτε και χωρίς καμιά ιδεολογική διαφοροποίηση.

Κατά τα μέσα Νοεμβρίου του 1942 η ομάδα μεταφέρθηκε και εγκαταστάθηκε στα Λασιθιώτικα Βουνά με τη στήριξη των κτηνοτρόφων Λασιθιωτών και Βιαννιτών, όπως είχε γίνει προηγουμένως στον Ψηλορείτη με τη στήριξη τωνΑνωγειανών κτηνοτρόφων.

 Στα Λασιθιώτικα Βουνά το αντάρτικο αναπτύχθηκε περισσότερο και αριθμούσε 150-250 ένοπλους αντάρτες κατά καιρούς και ανέπτυξε πλούσια αντιστασιακή δράση.

Στην πορεία όμως, παρουσιάστηκαν κρούσματα ανυπακοής στους κανόνες του Αντάρτικου και εξακριβώθηκε ότι κάποιοι έκαναν υπογείως προπαγάνδα και προσηλυτισμό υπέρ του ΚΚΕ, πράγμα αντίθετο με τις εντολές του αρχηγού και με τον ιδεολογικό προσανατολισμό της οργάνωσης, για ακομμάτιστο αγώνα.

Συγχρόνως το αρχηγείο πληροφορήθηκε ότι το ΕΑΜ, που στην ουσία σήμαινε: Ενισχύσατε Αδελφούς Μόσχας, δεν ήταν αμιγώς πατριωτική οργάνωση, αλλά σκέλος του ΚΚΕ με τις ίδιες ρίζες και αρχές και σαφώς πολιτικοποιημένο και εργαζόταν για την εξάπλωση του κομμουνισμού.

Ο Μπαντουβάς απομάκρυνε από το λημέρι τον Γιάννη Ποδιά που ήταν υπεύθυνος για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην υπόθεση της προπαγάνδας μαζί με μερικούς άλλους, σύνολο 9, που θέλησαν να τον ακολουθήσουν και που ήταν οι αριστεροί επί συνόλου 150-250 ανταρτών.

Αμέσως ο Μπαντουβάς, σε συνεννόηση με τους συνεργάτες του, άλλαξε την ονομασία της ομάδας από ΕΑΜ, σε ΕΟΚ, που σήμαινε Εθνική ΟργάνωσηΚρήτης και υποδήλωνε τους αγώνες της Κρήτης για ελευθερία και μόνο και την οποία ονομασία, που δόθηκε το Μάιο του 1943, διατήρησε εφεξής το Αντάρτικο.

Η ονομασία ΕΑΜ της ομάδας διατηρήθηκε για ένα περίπου χρόνο.

Tο θέμα σε συνεργασία γράφτηκε από τα μέλη της ΔΙ.Ε.Κ.ΔΗ & Μ.Μ.Ε 

                                    




                                       6 Οκτωβρίου 2023

A)   Πρόεδρο «» Γεώργιο Μοσκοβίτη

B)   & Β’ Αντιπρόεδρο Νικόλαο Μπιμπάκη. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: