Eπικοινωνία μαζί μας.

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

"Έσβησε" το "Αηδόνι της Κρήτης" «»» Έφυγε από τη ζωή ο Ρεθυμνιώτης λαουτιέρης Νίκος Μανιάς

Έφυγε από τη ζωή, σήμερα το πρωί, 24/6/2012 σε ηλικία 81 ετών, ο γνωστός λαουτιέρης Νίκος Μανιάς, μετά από μακροχρόνια προβλήματα υγείας.

Γνήσιος εκπρόσωπος μιας εποχής που σηματοδότησε την κρητική μουσική παράδοση, συνέβαλε ο Νίκος Μανιάς στη διάδοση και συνέχιση της στα αυστηρά παραδοσιακά πλαίσια.

Το "Αηδόνι της Κρήτης" όπως έχει χαρακτηριστεί ο Ρεθυμνιώτης λαουτιέρης κηδεύτηκε
το Σάββατο στην Επισκοπή Ρεθύμνου.
Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1931 στην Επισκοπή Ρεθύμνου. Τελευταίο παιδί μιας επταμελούς οικογένειας με μουσική παράδοση, παίρνει στα 16 του χρόνια το 1947, δώρο από έναν θείο του μια λύρα που όμως εγκατέλειψε γρήγορα για χάρη του λαγούτου, όπου υπηρέτησε ευλαβικά για πάνω από 60 χρόνια. Από το 1958 σε ηλικία 27 ετών μέχρι και σήμερα ζει στο αγαπημένο του Ρέθυμνο, με τη σύζυγο του και τα παιδιά του.

Με πρότυπο του, τον Γιάννη Μαρκογιαννάκη (Μαρκογιάννη) και με την κληρονομιά του περιβόητου συντοπίτη του θρυλικού λαγουτιέρη – τραγουδιστή Σταύρου Ψυλλάκη (Ψύλλου) (που υπήρξε ο πρώτος καταγεγραμμένος Ρεθεμνιώτης λαγουτιέρης του 20ου αιώνα), ο Νίκος Μανιάς ξεκίνησε την καριέρα του βάζοντας αρκετά ψηλά τον πύχη...

Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση κάνει το 1947, σε ηλικία 16 ετών σε έναν γάμο δίπλα στον συγχωριανό του λυράρη, Κυριάκο Μαυράκη.

Σταθμός στην πορεία του η γνωριμία του με τον Κώστα Μουντάκη το 1953 σε ένα πανηγύρι στον Κουρνά Αποκορώνου, από όπου ξεκινά μια 25ετής συνεργασία. Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά σε συνεργασία με τον Κώστα Μουντάκη ήταν με τίτλο: «Σαν το ζητιάνο έρχομαι» και κυκλοφόρησε το 1953 σε δίσκο 78 στροφών.

Το 1960 ξεκίνησαν μια περιοδεία στην Αμερική επίσης με τον Κώστα Μουντάκη που κράτησε αρκετούς μήνες. Ακολούθησαν ακόμη τρία ταξίδια με τον Μουντάκη, και αρκετά ακόμη με τους Νίκο Σωπασή, Λεωνίδα Κλάδο, Νίκο Ξυλούρη και Βασίλη Σκουλά σε Καναδά, Γερμανία, Αυστραλία κ.α.

Έχει συνεργαστεί με αρκετούς καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως τον Θανάση Σκορδαλό, τον Γιάννη Μαρκογιαννάκη, τον Γεράσιμο Σταματογιαννάκη & τον γιο του Στέλιο, τον Γιώργη Καλογρίδη, τον Γιώργη Καλομοίρη, τον Μαρκοβαγγέλη, τον Ροδάμανθο Ανδρουλάκη, τον συγχωριανό του, τον άλλο μεγάλο τραγουδιστή Μανώλη Κακλή, τον Νίκο Σωπασή, τον Λεωνίδα Κλάδο, τον Μιχάλη Τσαγκαράκη, τον Βαγγέλη Μαρκογιαννάκη, τον Στέλιο Μπικάκη, τον Κώστα & Μανώλη Βερδινάκη, τον Παντελή Κρασσαδάκη, τον Μιχάλη & τον Αντώνη Φραγκιαδάκη, τον Ηλία Παλιουδάκη, τον Μανώλη Κονταρό και τον αείμνηστο Γιώργο Τσουρουπάκη, τον Μανώλη Λαρεντζάκη, τον Γιώργο Χαλκιαδάκη, τον Γιώργο Μανωλιούδη, τον Χρήστο Στιβακτάκη, τον Μιχάλη Γεωρβασάκη κ.ά.

Η δεξιοτεχνία του τον κατατάσει στους αξιόλογους λαγουτιέρηδες της Κρήτης αν και τα τελευταία χρόνια δε σόλαρε, αλλά κυρίως τραγουδούσε. Ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο και μια σειρά από «Ταμπαχανιώτικα» τραγούδια που αποτέλεσαν σταθμό στην καριέρα του, όπως το «Αμέτε με εις την εκκλησιά», το «Πες μου και γιάντα την χτυπάς» κ.ά.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: