Eπικοινωνία μαζί μας.

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025

Από το 1996 επί Σημίτη, η Αρχή του τέλους για ανεξαρτησία της ΕΛΛΑΔΟΣ …


Πέθανε ο Κώστας Σημίτης, σε ηλικία 88 ετών παραμονή των φώτων Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025

 «Έφυγε» τα ξημερώματα από τη ζωή ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε ηλικία 88 ετών.

 Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Κορίνθου, Γρηγόρη Καρπούζη, ο κ. Σημίτης μεταφέρθηκε από το εξοχικό του στους Αγίους Θεοδώρους στο νοσοκομείο τα ξημερώματα, χωρίς σφυγμό.

 Η διαπίστωση του θανάτου του έγινε κατά την άφιξή του στο νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται από τη διοίκηση του Νοσοκομείου , «σήμερα και περί ώρα 7:30 περίπου διακομίστηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου μας, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ χωρίς τις αισθήσεις του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Έγινε προσπάθεια ανάνηψης που δυστυχώς απέβη άκαρπη και διαπιστώθηκε ο θάνατός του».

----------------------------------------------------------------------------------------------

Στις 18 Ιανουαρίου του 1996 διαδέχτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία μετά από ψηφοφορία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, εκπροσωπώντας τον λεγόμενο «εκσυγχρονιστικό» πόλο.

Στις 30 Ιουνίου 1996, λίγες μέρες μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης μετά από θυελλώδη συνεδρίαση εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο 4ο Συνέδριο του κόμματος.



Επανεξελέγη πρωθυπουργός μετά τη νίκη του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 1996 και του Απριλίου 2000.

Η δύσκολη συνύπαρξη με τον Ανδρέα Παπανδρέου

Καίτοι ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, οι σχέσεις του με τον Ανδρέα Παπανδρέου δεν υπήρξαν πάντα ομαλές.

Στις 13 Ιουνίου 1979, ο Σημίτης εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από το Εκτελεστικό Γραφείο. 

Θεωρήθηκε υπεύθυνος για μια αφίσα που είχε κυκλοφορήσει με σύνθημα «Όχι στην Ευρώπη των μονοπωλίων, ναι στην Ευρώπη των λαών», ενώ επίσημη θέση του Κινήματος ήταν τότε η έξοδος της χώρας από την τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ).

Αμέσως μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, τον Οκτώβριο του 1981, κλήθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου να αναλάβει υπουργός Γεωργίας, από το 1981 ως το 1985.

Νέα αντιπαράθεση με τον ιδρυτή του κόμματος προκάλεσε η θητεία του στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, από το 1985 ως το 1987. 

Εφάρμοσε το πρώτο αυστηρό πρόγραμμα σταθεροποίησης, αλλά ήρθε σε ρήξη με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ όταν δεν έγινε δεκτή η πρόταση Σημίτη του για αναβολή -κατά ένα εξάμηνο- της Αυτόματης Τιμαριθμικής Προσαρμογής.

Διετέλεσε πάντως υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά τη διάρκεια της οικουμενικής κυβέρνησης, υπό την προεδρία του καθηγητού Ζολώτα (Νοέμβριος 1989 – Φεβρουάριος 1990), και υπουργός Βιομηχανίας από το 1993 ως το 1995 όταν το ΠΑΣΟΚ επανήλθε στην εξουσία.

Στο τέλος του διαστήματος αυτού (1996) επισυνέβη και η πρώτη σχεδόν ανοικτή αντιπαράθεση με τον Ανδρέα Παπανδρέου στην περίφημη συνεδρίαση του Κάραβελ.

Η δύσκολη νύχτα των Ιμίων και το «ευχαριστώ στους Αμερικανούς»

                                  

Το πρώτο κρίσιμο τεστ για την πρωθυπουργία Σημίτη ήταν η νύχτα των Ιμίων στα τέλη του Ιανουαρίου του 1996 όταν Ελλάδα και Τουρκία έφθασαν στα πρόθυρα σύρραξης.

Η φράση του «ευχαριστώ στους Αμερικανούς» για τη συνεισφορά των ΗΠΑ στην εκτόνωση της κρίσης, εκφωνηθείσα από το βήμα της Βουλής, αποτιμήθηκε ποικιλοτρόπως ιστορικά, προκαλώντας πάντως αποδοκιμασίες εντός της αίθουσας.


Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας Σημίτη, η Ελλάδα ενίσχυσε τη θέση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχεδιάστηκε και ολοκληρώθηκε η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ενώ η χώρα εισήλθε στην κοινή νομισματική περιοχή και το 2002 στο ευρώ.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ «» Ίντριγκες για ανάληψη προεδρίας ΠΑ.Σ.Ο.Κ…

Άλλα περίμενε ο λαός αλλά είχε στο μυαλό του…




Χρηματιστήριο – Απάτες ασφαλιστικών Ταμείων-Αυτοκτονίες-Προδοσία Οτσαλάν -Εμπνευστής Γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο-Κατάργηση του Εθνικού Νομίσματος και επιβολή του Euro- Οικονομική δυστυχία και αξιοπρέπειας.

                                       Ε ναι, δεν θα κάτσω να κλάψω…

                      28 χρόνια η Ελλάδα και οι Έλληνες υποφέρουν !!!

                          Ο Παράδεισος είναι πολύ μακριά για αυτόν…