Η 24χρονη Ηλιάνα Μαλίχιν, είναι
απόφοιτος οινολόγος του ΤΕΙ Κρήτης.
Κατά την διάρκεια της διατριβής της
στο μεταπτυχιακό τμήμα οινοποιίας ανακάλυψε
τρόπο να απομονώσει ντόπιες ζύμες, από την Κρητική ποικιλία Βιδιανό.
Η μέθοδος που βρήκε μπορεί να
αναδεικνύει τα μοναδικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας και ακυρώνει τον κίνδυνο
να βλάψουν την οινοποίηση.
Σήμερα στα περισσότερα οινοποιία
σκοτώνουν τις άγριες ζύμες και τις αντικαθιστούν με βελτιωμένες εμπορικές λόγω της εύκολης χρήσης τους και του
εγγυημένου επαναλήψιμου αποτελέσματος.
Αυτό, όμως, κάνει τα κρασιά
πανομοιότυπα.
Κατάγεται από το χωριό Λαμπινή στο Ρέθυμνο
όπου είναι και πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής.
Παράλληλα καλλιεργεί το δικό της
αμπέλι, βγάζει δικό της κρασί και τις ελεύθερες ώρες της διαχειρίζεται και τις
ελιές του παππού της στο Ρέθυμνο..
Αν η μοναδική της ανακάλυψη
εφαρμοστεί, θα φέρει επανάσταση στο χώρο του κρασιού όχι μόνο στην Κρήτη αλλά…
και στην παγκόσμια βιομηχανία, αφού θα δημιουργείται φυσικό προϊόν ανώτερης
ποιότητας.
Σε ερώτηση του ekriti τι επιδιώκουν
με αυτή την σημαντική ανακάλυψη, η Ηλιάνα απαντά:
«Το Βιδιανό είναι μια από τις πιο
δυναμικές και ανερχόμενες κρητικές ποικιλίες καθώς μπορεί να δώσει εξαίρετο
κρασί.
Από την στιγμή που χρησιμοποιούμε
ξένες ζύμες αλλοιώνουμε ή τροποποιούμε το κρασί κάνοντας το αδύναμο να εκφράσει
την δυναμική του τόπου όπου βρίσκεται, καθώς η Κρήτη έχει από τα πιο ιδιαίτερα
terroir σε συγκριτικό πλεονέκτημα με άλλες περιοχές.
Γιατί λοιπόν να χρησιμοποιούμε τις
Γαλλικές ή άλλες ξενικές ζύμες κάνοντας τα κρασιά μας πανομοιότυπα ενώ έχουμε
στα χέρια μας κάτι διαφορετικό και ήδη μοναδικό;
Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε είναι
να εκτιμήσουμε για πρώτη φορά την
μικροχλωρίδα της πολύ σημαντικής ποικιλίας Βιδιανό και να θέσουμε βάσεις για
οινοποιήσεις με ιθαγενείς ζύμες που θα αντανακλούν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα
τόσο της ποικιλίας όσο και του τόπου όπου καλλιεργείται , την δυναμικότητα και
την τυπικότητα της ποικιλίας , με
μοναδικά και διακριτά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, με απώτερο σκοπό την υψηλή
ποιότητα του τελικού προϊόντος».
Πηγη : http://www.ekriti.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου